A NATO a szétesés útjára léphet, ha Trump nyeri a választást

Hírek MTI

Széteshet az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete (NATO), ha ismét Donald Trumpot választják elnökké az Egyesült Államokban – jelentette ki a dpa német hírügynökségnek adott interjúban John Bolton, az elnök korábbi nemzetbiztonsági főtanácsadója.

A pénteken ismertetett interjúban a keményvonalasként számon tartott veterán diplomata reményét fejezte ki, hogy Trump elveszíti az elnökválasztást.

Bolton élesen bírálta a washingtoni kormányzat döntését, hogy csapatokat von ki Németországból. A volt főtanácsadó szerint ez nem más, mint büntetés, amiért Németország és az Egyesült Államok kereskedelmében nagy a német többlet, és Berlin továbbra sem fordítja GDP-jének két százalékát védelmi célokra.

Ezek egyike sem elfogadható érv. Azért csinálja, mert úgy gondolja, hogy Németország ezt érdemli

– szögezi le John Bolton mondta.

Azt hiszem, hogy mindaz a kár, amelyet otthon és külföldön okozott, viszonylag gyorsan helyrehozható, ha csak egy ciklust szolgál. Ha két ciklust tölt ki, több kárt tud okozni, és azt már nehezebb lesz kijavítani. Úgy érzem, egy második Trump-ciklusban veszélybe kerülhet a NATO, és szerintem ezt az európaiak fel sem fogják

– hangoztatta Bolton, aki szerint Trump lassan négy év után sem érzi át hivatalának súlyát.

Nem érti teljesen, mint jelent az Egyesült Államok elnökének lenni

– szögezte le John Bolton.

A diplomata, aki George W. Bush elnöksége idején az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete volt, 2018 tavaszától tavaly őszig volt az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója. 2019 szeptemberében távozott a posztról. Bevallása szerint saját elhatározásból mondott fel, de Trump azt állítja, hogy ő bocsátotta el a főtanácsadót, mert számos kérdésben nem értettek egyet.

Bolton szerint Trump sem közvetve, sem közvetlenül nem kérte, hogy nyújtsa be a lemondását.

(Borítókép: United States of America Army Troops assembly and fix their helicopters after unloading them from ARC ship at the port of Alexandroupoli. Troops of the 101st Airborne Combat Aviation in uniform on duty working on the helicopters and wearing facemasks as safety preventive measures against the spread of Coronavirus Covid-19 Pandemic outbreak. The 101 CAB Brigade of the army of the USA arrives at the port of Alexandroupolis in Greece to deploy soldiers, manpower, troops, vehicles and helicopters for Atlantic Resolve 2020 NATO military exercise. On July 23, 2020 in Alexandroupoli, Greece. (Photo by Nicolas Economou, Europress/NurPhoto, AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink