A müncheni gyár lesz az első, amely csak elektromos BMW-t hoz ki

Hírek Dombi Margit
A Neue Klasse modellek sorozatgyártása a BMW Group debreceni gyárában és Münchenben veszi kezdetét, majd a jövőbe vezető modellek gyártása ezt követően a kínai Senjang városában és a mexikói San Luis Potosí városában is megkezdődik – írja a press.bmwgroup.com.

A müncheni üzem a BMW nemzetközi gyárhálózatában elsőként áll át teljes mértékig a tisztán elektromos meghajtású modellek előállításra. Az első Neue Klasse limuzin 2026-ban gördül le a gyártósorokról, 2027 végén pedig, a BMW 501 modell sorozatgyártásának beindítása után 75 évvel véget ér az üzemben a belsőégésű erőforrással szerelt modellek korszaka, helyüket pedig a kizárólag tisztán elektromos meghajtású modellek sorozatgyártása veszi át.

A BMW közleménye szerint a müncheni gyára az elektromos mobilitás korszakát előrevetítő zökkenőmentes technológiai átállás iskolapéldája. 2015-ben a létesítmény sikeresen integrálta a BMW 3-as sorozat plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellváltozatait a belsőégésű erőforrással szerelt modellváltozatok gyártósorába, amelybe 2021-ben a BMW i4 is becsatlakozott, az első tisztán elektromos meghajtású modellként. A müncheni üzem gyártósoráról ma már minden második autó tisztán elektromos meghajtással gurul le.

A müncheni gyár hosszútávú működését átfogó átalakítás garantálja

A technológiai átállást jelenleg több nagy építkezés vetíti előre, kikövezve a Neue Klasse 2026-os érkezése felé vezető utat. A 650 millió eurós befektetésnek négy épület is része, amelyek többek között egy logisztikai területekkel kiegészített, új összeszerelő sornak, valamint egy új karosszériaépítő csarnoknak is otthont adnak.

Ahhoz, hogy a München szívében elterülő gyár limitált alapterületén maradéktalanul kielégíthessék a technológiai átállás helyszükségletét, az erőforrásokat gyártó részleget mintegy 70 év után átköltöztették a nagy-britanniai Hams-Hallba és az ausztriai Steyr városába. Münchenben 1200 munkatársat képeztek tovább különféle gyártási stratégiákhoz vagy kaptak új munkát a gyártási hálózat más létesítményeiben.

Akárcsak az 1960-as években és az azóta lezajlott változások során, a BMW Group müncheni gyárának újabb technológiai átállása is a sorozatgyártással párhuzamosan történik. Az építési munkálatoktól függetlenül Münchenben naponta mintegy ezer új modell lát napvilágot, köztük a BMW 3-as sorozat és a BMW i4 modellváltozatai – egyazon összeszerelő soron.

Itthon is folyamatos az építkezés

Amellett, hogy a BMW gyár építése ütemesen halad Debrecenben, a Learning center pedig már meg is kezdte munkáját, a cégcsoport helyi képviselői a dolgozók jólétével kapcsolatban is jelentős lépeseket tesznek. Amint azt az unideb.hu megírta, a Debreceni Egyetem, a Klinikai Központ és a BMW vezetősége között már tavaly elkezdődtek az egyeztetések a jövőbeli együttműködés lehetőségeiről, melynek egyik kiemelt területe a betegellátással kapcsolatos fejlesztési irányvonalak áttekintése. Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke csütörtökön a Kenézy Gyula Campus Elnöki Hivatalában fogadta a vállalat delegációját. A megbeszélést követően a küldöttség tagjai csütörtökön és pénteken kilenc klinikai szervezeti egységet látogattak meg a Kenézy Gyula Campuson és a Nagyerdei Campuson. A delegáció tagjai (Holger Kuegler, Franziska Hofmeier, Tamás Hajnalka) a Sürgősségi Klinika mellett megtekintették többek között a Szülészeti és Nőgyógyászati, az Ortopédiai és Traumatológiai, az Onkoradiológiai, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikát.

Fotó: illusztráció, forrás: BMW

Ezek is érdekelhetnek

További híreink