A múltat végképp eltörölték a Blaháról?

Hírek
A Pesti Magyar Színház éppen 180 esztendeje nyitotta meg kapuit. No, nem mostani helyén, a mai Hevesi Sándor téren, hanem a Múzeum körúton, ott ahol az East-West Business Center terpeszkedik. Átadása egy évvel előzte meg a nagy pesti árvizet. Elhelyezkedésének köszönhetően úszta meg a pusztítást, amely a Nagykörút vonalában tetőzött két és fél méteres vízállás képében. Az árvizet követő újjáépítés során nyerte el mai arculatát a főváros.  

A teátrum azért mérföldkő honi színjátszásunkban, mivel az első magyar nyelvű együttes volt Pesten. Addig a Német Színházban léphetett fel a magyar társulat, a mostani Vörösmarty téren, s ha a színészek nem voltak hajlandóak német nyelven játszani, csak statisztálhattak a – hivatalos nevén – Királyi Városi Színházban.

A Bajza József igazgatta együttes 1840-ben a vármegyétől az állam tulajdonába került, s az Országgyűlés azon nyomban átkeresztelte Nemzeti Színházzá. Nyitó bemutatóját augusztus 8-án tartotta, Erkel Ferenc első operája, a Báthory Mária került színre. Bizony, akkoriban a színház egyaránt játszott drámát, vígjátékot, népszínművet, operettet és operát. Arculata folyamatosan alakult olyan igazgatók irányítása alatt, mint Paulay Ede – Az ember tragédiájának első színre vivője – és Szigligeti Ede – aki alatt prózai együttessé vált a teátrum.

Mindeközben a főleg könnyed zenés darabokat játszó Magyar Színház a mai Hevesi Sándor térre költözött, s működött folyamatosan egészen államosításáig, amikor, 1947-ben a Nemzeti kamara színháza lett.

Az Astoriánál játszó Nemzeti, mivel a színházat elbontották 1908-ban a Népszínház épületét foglalta el a Blaha Lujza téren. Hosszú korszak következett, két világháborúval, Trianonnal, „felszabadulással”, ötvenhatos forradalommal, mígnem 1964. február 13-án a televízióban, Szepesi György mikrofonja előtt Sarlós István, a Fővárosi Tanács végrehajtó bizottságának elnöke bejelentette: metróépítés miatt lebontják a Nemzeti Színházat.

Az együttest először a Nagymező utcai Tháliába, majd a Hevesi Sándor térre, egykori kamaraszínházába deportálták. Az elvtársak a metrót mindössze ürügyül használták, a helyzet úgy festett, hogy az elavult épületgépészeti technika, illetve a kupola felújítása annyi pénzt emésztett volna fel, amennyi nem állt rendelkezésükre. Meg is fogalmaztak egy titkos javaslatot, amely szerint új Nemzetit kell építeni a Dózsa György úton.

1965. április 23-án körbe kerítették a Nemzeti Színházat a Blahán. Rendőrök igyekeztek szép szóval, majd emelt hangon eltessékelni az embereket. Sikertelenül. Mindenki dermedten állva, hitetlenkedő tekintettel nézte, amint lerobbantják és a földdel teszik egyenlővé a nemzet színházát. Miután elült a porfelleg, hosszú percekig nem mozdult senki.

A bolsevik hatalom végleg el akarta törölni a polgári múlt káros szellemét őrző Nemzetit. Sikertelenül. A gaztettre ma csupán az elvadult, közparkként működni sosem tudó tér, mondjuk inkább, közlekedési csomópont emlékeztet.

 

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink