A mondatok, melyektől haragra gerjednek a balliberálisok

Hírek
Kuriózumnak számít az Európa jövője című kétnapos konferencia. A rendezvény célja ugyanis a közös gondolkodás elindítása kontinensünk jövőjéről, mind társadalmi, mind gazdasági, mind politikai szemszögből. Chantal Delsol, Douglas Murray, Frank Füredi és Steve Bannon pedig garanciát adnak arra, hogy nem a megszokott főáramú Európa-konferenciák egyikén fogunk részt venni. Hogy miért? Összeszedtük a legerősebb és legvelősebb kijelentéseiket, amelyekkel "belerúgtak" a mainstream gondolkodásmódba. Biztosak lehetünk abban, hogy most sem fogják majd vissza magukat.

Chantal Delsol, francia liberális-konzervatív filozófus, a Hannah Arendt Intézet alapítója. Az Európa válságát irányjelezők között markáns állásponttal rendelkezik.


Chantal Delsol, fénykép: Boulevard Voltaire

Úgy véli: “Zsákutcába jutottunk. Az Európát fenyegető legnagyobb veszély nem az orosz kalandorság és nem is a muzulmán bevándorlás. Az igazi Európa azért van veszélyben, mert tév-Európa fojtogató ölelésben tartja képzeletünket. Nemzeteinket és közös kultúránkat kiürítik a valós és kívánatos mibenlététével kapcsolatos ábrándok és önámítások.

Ennek egyik okaként az Európai Unió vezetőit nevezi meg. Úgy látja: “A népre mint infansra tekintenek, kizárólag a vezetők tudják, mi a jó számára, épp úgy, mint a szülők és a gyerekek viszonyában – innen származnak az uniós direktívák.”

Delsol szerint “a politika végső célja az, hogy megvédjen egy társadalmat és annak kultúráját”. Ezt látta meg helyesen Orbán Viktor.

Douglas Murray egy igazán különc figura. Ateista és meleg, mégis kiáll a keresztény Európa és a hagyományos család eszménye mellett. Sőt, védi a szólásszabadságot, és nem rejti véka alá az iszlamistákkal és a szélsőbaloldaliakkal kapcsolatban. Számos könyv és cikk szerzője, legutolsó könyve az Európa furcsa halála – Bevándorlás, identitás, iszlám nemzetközi sikert hozott számára. 


Douglas Murray, fénykép: twitter

És miért is írt egy könyvet a bevándorlásról, identitásról és az iszlámról? Azért mert ahogy ő mondta: “Kimondottan alacsony a toleranciaküszöböm a hazugságokat illetően”. Utalt ezzel a liberálisok által manipulált médiára.

Gondolkodását alapvetően meghatározza, hogy úgy gondolja: “a Nyugat és különösen Európa gyökerei, alapvetően világosak. Ez az ókori görög és római örökség, nyilvánvalóan a keresztény civilizáció hagyománya, továbbá a felvilágosodás és a szkepticizmus finom tüzének kombinációja. Ez tette Európát Európává, ez tette az európait európaivá.”

Van béke koncepciója is miszerint: “ha békét akarunk Európában, akkor kevesebb iszlámra van szükségünk". Mindazonáltal úgy látja: “Európa öngyilkosságot követ el, legalábbis vezetői úgy döntöttek, hogy öngyilkosságot kövessen el”.

Frank Füredi nevével sokszor találkokzhatott már a magyar olvasóközönség, hiszen egy magyar származású brit szociológus. Nem mellesleg világhírű professzorról beszélünk, aki A célkeresztben: Magyarország című könyvében Európa nyugati és keleti fele közt zajló kultúrharcokról ír.


Frank Füredi, fénykép: kent.ac.uk

“Kultúrharcok zajlanak a liberális Nyugat-Európa és a kontinens keleti felén elhelyezkedő, a nemzetállamisághoz ragaszkodó országok között” – vélekedik a migrációs válság által felszínre került vitákkal kapcsolatban. Pont ezért kritikus az Európai Unió jelenlegi rendszerével szemben.

“Az Európai Unió legnagyobb problémája, hogy folyamatosan arról prédikál, a történelem rossz, mindent tiszta lappal kellene kezdeni, ám semmi legitimációja nincs ennek a megközelítésnek: Európa népessége a kedvező közgazdasági helyzete miatt akar EU-tag lenni. Az unió alapjában véve egy piac, ami önmagában jó, viszont a szuverenitás átadásából, illetve a saját tradíciók és a történelem elfeledéséből nem lehet egy új világot építeni, legfeljebb egy, a világpolgár szerepé­ben tetszelgő, szűk értelmiségi réteg számára”– hangoztatja.

Ha már pedig világpolgárokról van szó, az egyik legaktívabbról is megvan a véleménye. Soros György és hálózatának a tevékenységét teljes mértékben elítéli. Úgy véli: “Istent próbál játszani, azt gondolja, ráerőltetheti a világnézetét a társadalmakra – még azokra is, amelyekhez nem tartozik.” Ráadásul Füredi szerint “Soros igazából nem eredeti gondolkodó”.  Sőt: “úgy látom, hogy valójában politikai célok és a haszonszerzés motiválja, sőt napjainkban a XXI. század Napóleonjának kezdi gondolni magát, akinek fontos, hogy minden országban letegye a névjegyét” – vélekedik Sorosról.

Nem utolsó sorban pedig egy amerikai fenegyerek is előad a konferencián. Steve Bannon volt már haditengerész, üzletember és producer is. A tengerentúli liberális mainstream média elleni háborúját a Breitbart nevű oldal egyik alapítójaként és főszerkesztőjeként vívta. A mainstream média szerinte nem ír azokról a dolgokról, melyeket azok az emberek érnek el, akiket nem kedvelnek. Orbán Viktor vagy Donald Trump tökéletes példák arra, akikről a "mainstream média nem hajlandó egy jó szót sem szólni" – hozott példát egyik interjújában.

Bannon kampányfőnökként segítette Donald Trumpot, majd az elnök stratégiai főtanácsadójaként dolgozott. Ma pedig járja Európát, hogy a populista világképét bemutassa.


Steve Bannon, borítókép: stern.de

A magát “tűzokádó populistának” nevező Bannon úgy véli ugyanis, hogy “a populista hullámnak még nincs vége, sőt még csak most kezdődik”. 

Amikor az olasz választások után Svájcban adott teltházas előadást, megoldásként a populizmust nevezte meg. Úgy gondolja “a legnagyobb félelme a kapitalistáknak az, ami Olaszországban történt az, hogy az emberek felállnak és az mondják: Tudjátok mit, nem fogjuk így folytatni! Ez az amitől félnek.”

 Borítókép: illusztráció, knowyourmeme.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink