A Mol BBB mínusz besorolását megerősítette a Fitch

Hírek Figyelo.hu

A hitelminősítő értékelése szerint a társaság fenn tudja majd tartani a működési készpénztermelését, dacolva a romló makrokörnyezettel, az energiavállalat kurzusa a jó hír és az emelkedő olajárak ellenére is kétezer forint alatt zárta az elmúlt hetet – olvasható a Világgazdaság oldalán.

Majdnem 2,5 százalékkal csökkent múlt héten a Mol papírjainak árfolyama,

ezzel az olajcég részvényei ismét a meghatározó 2000 forintos ellenállás alatt búcsúztak.

Pénteken ugyan kicsiny, fél százalék alatti pluszt ért el a kurzus, de az árfolyam több pozitív fejlemény ellenére sem tudott elrugaszkodni az 1900–2000 forint közötti sávból, melyet két hete ért el. Pedig a múlt héten a Fitch Ratings megerősítette a magyar társaság BBB mínusz adóskockázati osztályát stabil kilátás mellett.

Az amerikai hitelminősítő múlt hét végén közölt összegzésében kiemelte, hogy a magyar olajvállalat értékelése szerint a továbbiakban is fenn tudja majd tartani a működési készpénztermelését (FFO), a jelentősen romló makrokörnyezet és az azeri ACG olajmezőt érintő akvizíció zárásának dacára.

A Fitch úgy fogalmaz, hogy a Mol minősítését a sokszínű és szerteágazó üzleti tevékenység is támogatja, mivel a kutatás-termeléstől a kiskereskedelmen át sok szegmensben van jelen.

A New York-i székhelyű minősítő negatív tényezőként említette a Mol INA-ban meglévő részesedését. Szerinte ekörül továbbra is nagy a bizonytalanság.

A Mol a megerősített adósosztályzatról azt írta, hogy

a válság az iparágra is jelentős hatást gyakorolt a fogyasztás visszaesésén és a nagymértékben csökkenő olajárakon keresztül.

Hozzátették: a vállalat pénzügyileg stabil, és üdvözlik, hogy ezt a megerősített besorolás szerint a hitelminősítő társaságok is hasonlóan látják.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink