A miniszterelnök politikai igazgatója nem kertelt

Hírek
A magyar miniszterelnök politikai igazgatója a Bloombergnek adott interjújában beszélt arról, hogy Magyarország mit vár el azért cserébe, hogy megszavazza Ukrajna további uniós támogatását. Orbán Balázs nem kertelt: ha Magyarország megkapja a neki járó 30 milliárd eurót, akkor Ukrajna is megkaphatja a segélyt.

A magyar kormány visszavonja az Ukrajna pénzügyi támogatását akadályozó vétóját, ha Brüsszel kifizeti a Magyarországnak járó befagyasztott uniós forrásokat – közölte Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs. Ez 50 milliárd eurót jelentene Ukrajnának és összesen 30 milliárdot Magyarország számára.

Orbán Balázs a Bloombergnek adott interjút, és elmondta, hogy

a magyar kormány két külön kérdésként kezeli Ukrajna uniós csatlakozását, valamint a Kijev támogatására szánt 50 milliárd eurós összeget

– írta a Politico. Magyarország álláspontja, hogy Ukrajna nem csatlakozhat jelenleg az Európai Unióhoz, mivel sem az ország, sem a közösség nem áll készen egy ilyen lépésre. Ukrajna csatlakozása egyebek mellett az unió teljes támogatási rendszerét felborítaná, gazdaságilag minden tag megsínylené. Ezért a kormány a csatlakozás helyett azt javasolja, hogy egy stratégiai partneri viszonyt alakítson ki az EU Ukrajnával. Erről hivatalos álláspontot a szerdai ülésén fogalmaz majd meg az Országgyűlés.

A cikk itt folytatódik

Ezek is érdekelhetnek

További híreink