A Microsoft nevében telefonálnak csalók

Hírek figyelő.hu

Az elmúlt napokban egyre több bejelentés érkezett a Nemzeti Kibervédelmi Intézethez, miszerint a Microsoft nevével visszaélő, angol nyelvű telefonhívásokat kapnak a felhasználók.

A csalók a Microsoft munkatársainak adják ki magukat, és jelzik, hogy az áldozat számítógépét valamilyen veszély fenyegeti, például vírusos lett, és segítenének a problémát elhárítani. Angolul beszélnek, azonban a hívószámot meghamisítják, ami magyar telefonszámként jelenik meg a hívott félnél.

A kibervédelmi intézet a honlapján közzétett figyelmeztetésben azt írta, a náluk jelentett esetekben a csalóknak jellemzően nem sikerült rászedniük a hívott feleket, akik többnyire egyszerűen csak bontották a vonalat, azonban így is volt olyan, aki csak akkor kapcsolt, amikor a csalók már a bankkártyaadatait kérték tőle.

Az intézet felhívta a figyelmet: hasonlóan az úgynevezett „anydeskes” csalásokhoz, ebben az esetben is arra próbálják rávenni az áldozatot, hogy telepítse a RemoteApp nevű programot az eszközére; ez az egyike azon szoftvereknek, amivel egy csaló átveheti az irányítást az áldozat számítógépe felett. A csalók a program telepítése után azt kérik az áldozattól, hogy adja meg bankkártyaadatait vagy lépjen be a netbankjába, amihez így a csaló is hozzáférhet.

A Microsoft nem kezdeményez kéretlen telefonhívásokat, hogy személyes vagy pénzügyi adatokat kérjen,

illetve hogy technikai segítséget adjon a számítógép javításához, és soha nem fogja kérni, hogy kriptovaluták, például bitcoin vagy ajándékkártyák formájában fizessenek az emberek a támogatásért – hangsúlyozták.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet azt javasolja, hogy amennyiben kicsit is gyanús egy bejövő hívás, bontsuk a vonalat, és hívjuk fel a szolgáltató hivatalos ügyfélszolgálatát, de ne azon a számon, ahonnan kerestek bennünket. Azt se fogadjuk el, ha az ügyintéző felajánlja, hogy „átkapcsol” minket egy másik kollégához, ez csupán trükk, és a call centerként működő kiberbűnözői hálózat egy másik tagjával fogjuk folytatni a beszélgetést.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink