A mesterséges intelligencia veszi át a sebkezelést

Hírek Figyelo.hu

Megalkottak egy olyan telefonos applikációt, ami a krónikus sebek ellátását támogatja a mesterséges intelligencia segítségével.

A prototípust a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet és a MedInnoScan Kft. kutatói alkották meg, a klinikai próbák után, előreláthatóan a jövő évben lesz elérhető a termék az ápoló szakszemélyzet számára. A projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) finanszírozta, emelte ki a VG cikke.

A sebkezelés komoly feladatot, megterhelést jelent az egészségügyi ellátórendszernek nemcsak a kórházi ellátás alatt, hanem később, a beteg otthonában végzett folyamatos átkötözések során is,

amely a gyakran több hónapig, néha évekig tartó gyógyulási folyamat része – mondta Farkas Péter, a Magyar Sebkezelő Társaság elnökségi tagja, az Országos Mozgásszervi Intézet-OORI Szeptikus Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának vezetője, aki a kutatás kezdete után nem sokkal kapcsolódott a munkába. A most létrehozott mesterséges intelligencia az orvosok szaktudását bocsátja az ápolószemélyzet közvetlen rendelkezésére a mobiltelefonos applikáció segítségével, a seb állapotának változása szerint mindig a gyógyulást legjobban elősegítő kötszertípusra javaslatot téve – tette hozzá az osztályvezető.

A krónikus sebbel élő betegek ellátása jelentős terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, a betegség körülbelül 200 ezer embert érint, többségük átlagosan kétnaponkénti kötözésre szorul.

Ha a seb állapota változik, a kötszer típusát érdemes váltani. Ebben a döntésben segít az a mobil applikációval egybeépített mesterséges intelligencia, amelynek prototípusát most mutatták be. A klinikai próbák után, vélhetően a jövő év során lesz elérhető a termék az ápoló szakszemélyzet számára. A kutatáshoz szükséges 5500 páciensről készült 220 ezer kép összegyűjtésében országos összefogással mintegy 70 intézmény vett részt – mondta Szoldán Péter, a MedInnoScan Kft. ügyvezetője. Többek között a Pécsi Tudományegyetem vezetésével a négy orvosegyetem, az OORI, mint országos intézmény, egy tucat kórház, és több, mint ötven ápolási szolgálat, illetve magánpraxist folytató sebkezelő centrum is kapcsolódott be a projektbe.

Nagy ugrás várható az egészségügyi digitalizációban

(Borítókép: Műtét Pécsett a Da Vinci magánklinikán. (Laufer László, Dunántúli Napló)

További híreink