A mesterséges intelligencia segíthet a meddő pároknak

Hírek figyelő.hu
Magyar szakemberek a világon egyedülálló ötlete nyújthat segítséget a meddő pároknak. Az EndoCare endokrinológiai módszere a mesterséges intelligencia előnyeit kihasználva növeli a várandósság, a sikeres fogamzás esélyeit, sőt más hormonbetegségek felismerésében és kezelésében is forradalmi áttörést hozhat.

„Az egészséges hormonháztartás alapvető fontosságú az utódnemzés sikerességéhez. Az EndoCare Endokrinológiai Központban 30 éve segítünk meddő pároknak felismerni a hormonháztartásban felmerülő eltéréseket és visszaállítani annak helyes működését. Egy alternatív megoldásnak köszönhetően akár lombikprogram nélkül is sikeres lehet a meddő párok utódnemzése” – mondja Dr. Tűű László endokrinológus, aki a szakterületén több évtizednyi tapasztalattal rendelkezik.

A hormonháztartás visszaállításának köszönhetően az EndoCare Endokrinológiai Központ évente több száz babával gazdagítja páciensei családját, ez a szám pedig tovább emelkedhet a mesterséges intelligenciában rejlő előnyök kiaknázásával.

Ebbe az innovatív, világszinten is egyedülálló kezdeményezésbe szállt be Márkus Zsolt, aki korábban topmenedzserként dolgozott, majd a neve összefonódott a Veresi Paradicsommal és a Cleanme termékeket forgalmazó Jemefy Technologies Kft-vel. Márkus Zsolt a tisztítószeriparban is letette névjegyét, vállalkozásaiban kiemelt célja, hogy minimalizálja a környezeti terhelést.

„Mindig is fontosnak tartottam a társadalom érzékenyítését, az ilyen jellegű problémák felkarolását és megoldását. Az EndoCare klinika havi több mint ezer páciensének kórtörténetéből a mesterséges intelligencia segítségével új összefüggéseket lehet kinyerni. A Jemefy Technologies vezetőjeként a program technológiai, finanszírozási hátterét támogatjuk, valamint az AI, és a rendszerszintű gondolkodás beépítését segítjük. Bízunk benne, hogy a klinikával együtt még hatékonyabban tudunk azon dolgozni, hogy minél több meddő pár élhesse meg álmait” – teszi hozzá Márkus Zsolt.

Egy egységes standard kidolgozása és alkalmazása meggyorsíthatja, és olcsóbbá teheti az orvosi diagnózist. Az endokrin problémák miatt meddő párok meggyógyításának köszönhetően akár 400 ezerrel több baba születhetne Magyarországon a következő 25 évben, ami európai viszonylatban is kiemelkedő lenne. A hosszú távú cél pedig ennél is előremutatóbb, ugyanis a hormonháztartás felborulása a nemzőképtelenség mellett számos más betegség kiváltó oka. Egy teszttel ezeket a betegségeket, amelyek ma már népbetegségnek számítanak (pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, diabétesz) már a kezdeti fázisban, a hormonháztartás kibillenése idején ki lehet szűrni.

Fontos megnéznünk, hogy milyen okok rejlenek a rossz reprodukciós adatok mögött. A meddőségre az életmódunk átalakulása, társadalmi (kitolódó gyermekvállalási idő), szociális okok, és egészségügyi tényezők is kihatással vannak. 2023-ban körülbelül egymillió 18-45 év közötti nőt és férfit érint Magyarországon a nemzőképtelenség.

„A meddőség főként a fejlett, nyugati világ országait sújtja. Az okok visszavezethetők a stresszes életvitelre, a civilizációs betegségekre, de a legkomolyabb hatása az emberek hormonháztartását, azaz endokrin rendszerét felborító környezetszennyezésnek van, ami torzíthatja, megbetegítheti hormonháztartásunkat. Ilyen endokrin dizruptorok például a rovarirtók, növényvédő szerek, tisztítószerek, tartósítószerek, kozmetikai segédanyagok és különösen a nanoműanyagok. Ezen anyagok egyes összetevőit tévesen hormonként azonosíthatja a szervezetünk, megzavarva annak egészséges működését. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezekkel, a hormonháztartást felborító szennyeződésekkel mindenki találkozik élete során, nem lehet teljesen kikerülni. Sajnos a gyermeket tervező párok csak kiemelt áldozatai ennek” – folytatja Dr. Tűű László.

Az EndoCare egy humánus módszerben, a reharmonizációban látja a megoldást, ami túlmutat a lombikprogramon. Ugyanis a programmal járó hormonkezelés, amely felgyorsítja a peteérést és megsokszorozza a peték számát, rendkívül megterheli az édesanyák szervezetét. Ráadásul a lombikprogramok eredményességi rátái sem kedvezőek. Az újfajta ellátási rendszerben az endokrin ellátás mellett klinikai dietetikus, életmód tanácsadó is közreműködik, és egy komplett orvosi team dolgozik azon – a mesterséges intelligencia adat- és korrelációelemzési képességeit is felhasználva -, hogy a páciensek hormonrendszere helyreálljon, és így nagyobb eséllyel essenek teherbe természetes úton, asszisztált reprodukciós eljárás nélkül.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink