A megtakarításaiból sok magyar fiatal csak egy hónapig tudna megélni

Hírek
A szakértők már régóta mondogatják: mivel egyre kevesebb aktív dolgozó kell kitermelje egyre több idős ember nyugdíját, az öngondoskodás szerepe a jövőben folyamatosan növekedni fog. Az elmúlt időszakban napvilágot látott felmérések szerint az üzenet át is ment a lakosságnál. A probléma, hogy a feleszmélést egyelőre nem követik tettek. Sokaknál nemhogy a békés öregkorra, de még a rövidtávú célokra sincs pénz.

A fiatalokat érintő számok különösen ijesztőek. Mint a K&H Pályakezdők Jóléti Indexének idei felméréseiből kiderül a megkérdezett fiatalok 27 százaléka sehogy sem takarít meg. Bár kicsit szépíti a képet, hogy azok aránya, akik rendelkeznek bármilyen megtakarítással, 2017 második félévében rekord arányt, 46 százalékot ért el.

„Felmérésünkből jól látható, hogy ami a hosszútávon való gondolkodást illeti, továbbra is vegyes a kép. A 19 és 29 év közötti magyar fiatalok 52 százaléka legfeljebb 1 hónapig tudna kizárólag a megtakarításaira támaszkodni. Ugyanez igaz a GYES/GYED-en lévő fiatalok 56 százalékára is, ami szintén elég szomorú aránynak számít.” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Ami a pénzügyeket illeti, nem csak a tervezés hiánya jelent problémát. Sok fiatal például túlságosan is túlárazza a saját tudását. Egy korábbi elemzés szerint például a gimnazistáknak egy nettó 400 ezer forint feletti fizetés lenne igazán megfelelő. Csak emlékeztetőképpen: itthon a nettó átlagkereset 200 ezer forint körül mozog.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink