A manőverező Macron

Hírek
A francia gazdasági helyzet nem túl rózsás: 2010-hez képest az államadósság 97 százalékra emelkedett nyolcvanháromról, a francia GDP pedig 2,8 billió dollárról 2,5-re apadt. Az elnök népszerűsége sem az igazi, így Macron a régi megoldáshoz nyúlt: külpolitikai manőverezéssel próbálja növelni a belföldi támogatottságát.

A francia, magát centristának aposztrofáló politikus folytatta európai turnéját, Dániában és Finnországban keres magának szövetségeseket, majd idejéből arra is telt, hogy egy közös interjút adjon a V4-es tagállamok egy-egy újságjának, hazánkban a hvg.hu lehetett a szerencsés nyertes.

Nyilatkozatában Macron semmitmondóan a közös értékekről és a szolidaritásról beszélt, absztrakt fogalmakat használva adott interjút, melyből azért a lényeget ki lehet olvasni.

Orbán Viktort kijelölte fő ellenfelének

Újságírói kérdésre válaszolva Macron elmondta, hogy Orbánt tekinti egyik fő ellenfelének, akit amúgy tisztel, mint embert, s mint politikust is. Azt kénytelen volt elismerni, hogy egy demokratikusan megválasztott kormányfőről van szó.  A franciák titánja szerint neki Orbán politikája nem tetszik, hiszen nacionalista. Sokat hangoztatott érv ez a balliberális oldaltól, viszont ebből a kijelentéséből következik a másik is.

Emmanuel Macron bevándorláspárti

Aki Orbán Viktort, s a magyar kormányfő politikáját jelöli ki, mint legfőbb ellenfél, az a migrációt támogatja. A bevándorlás szorgalmazására pedig olyan kulcsszavakat használ Macron, mint a szolidaritás vagy a humanista szemlélet, mint közös érték.

Macron a régiek fegyveréhez nyúl, külpolitikai ügyeskedés népszerűségének visszaállítása miatt. Volt is botránya elég a kormányfőnek, elég csak a félmeztelen, obszcén kézmozdulatokat használó, a helyi rendőrség előtt nem ismeretlen fiatalokkal történő pózolására gondolni, amelyet nem csak a bevándorlásellenes Front National ítélt el.

A macronista erők és az Orbán-vezette nemzetiek legnagyobb összecsapására májusban kerül sor, az EP-választáson.  Addig a francia meg manőverezget, hátha kitalál a népszerűség-vesztés zsákutcájából.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink