A manchesteri robbantás védekezésre kényszeríti a zeneipart

Hírek
A Manchester Arénában elkövetett öngyilkos merénylet, amely 22 halálos áldozatot követelt, hasonló hatással van a zeneiparra, mint a párizsi Bataclan klubban elkövetett terrortámadás. Franciaországban az esetet követően egy átlagos fesztivál biztonsági költségei körülbelül 13 ezer euróval növekedtek meg naponta. A National Center for Song, Variety and Jazz nevű iparági szervezet szerint ez a teljes költségvetés majdnem 3 százaléka.

A rendezvényszervezőknek anyagi szempontból is megéri a koncertre járók biztonságának, biztonságérzetének növelése. A Pollstar nevű piackutató cég szerint a világ 100 legnagyobb turnéja 2011-ben 4 milliárd, 2016-ban viszont már 5 milliárd dollár bevételt hozott. A manchesteri merénylet a nyári koncertszezon nyitányakor történt meg, most jönnek a legnagyobb szabadtéri fesztiválok és stadionturnék.

Ariana Grande, akinek a koncertjén a terrorcselekmény bekövetkezett, leállította a turnét, és jótékonysági koncertet szervez az áldozatok családjainak megsegítésére. A turné 30 észak-amerikai állomásán a tragédia bekövetkeztéig 24,5 millió dollár volt a bevétel a  Billboard magazin szerint.

A Bloomberg tudósít arról, hogy a Take That és a ‘70-es évek legendás zenekara, a Kiss elhalasztotta a Manchester Arénába tervezett koncertjeit. Az Iron Maiden azonban nem mondta le a londoni O2 Arénában megrendezendő koncertet. A következő hetekben folytatódik Shawn Mendes, a Blink 182 és a Kings of Leon brit turnéja is.

A koncerthelyszínek megkérték a közönséget, hogy a fokozott biztonsági ellenőrzések miatt korábban érkezzenek meg a helyszínre. Általánossá vált a teljes motozás, számos helyen limitálták a bevihető táskák méretét, a közönséget figyelő drónokat szereztek be, valamint robbanószer kereső kutyákat vásároltak.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink