A Manafort-vád: a különleges ügyész nem Trump kampánya miatt emelt vádat

Hírek
Robert Mueller amerikai különleges ügyész vádat emelt Paul Manafort, Trump volt kampányfőnöke ellen annak korábbi ukrán ügyletei miatt. De ennek semmi köze az elnökválasztási kampányhoz - értelmezi a helyzetet a The Wall Street Journal szerkesztőségi cikke.

Robert Mueller különleges ügyész adócsalással vádolta meg Paul Manafortot tegnap. A vád szerint Manafort (és üzleti partnere Richard Gates) egy ukrajnai oroszbarát párttól származó pénzeket csatornázott át offshore cégekhez és bankszámlákra. A vád szerint ezeket a pénzeket saját céljaira használta fel, s nem jelentette be az amerikai adóhivatalnál.

A volt kampányfőnököt azzal is vádolják, hogy nem jelentette be, hogy egy külföldi kormány részére végez lobbitevékenységet-tanácsadást. Az amerikai törvények értelmében ez bejelentésköteles tevékenység lenne. Ez abból a szempontból fontos hír, hogy ilyen váddal 1966 óta nem meszeltek el amerikai állampolgárt. (Zárójeles megjegyzés: Anthony Podesta demokrata képviselő a Mueller vizsgálat hatására közölte, hogy elhagyja lobbicégét. Ő egyébként John Podesta bátyja, aki Hillary Clinton kampányfőnöke volt.)

Mueller mostani vádjainak semmi köze nincs a 2016-os elnökválasztási kampányhoz – holott feladata az (lett volna), hogy tisztázza: kapott-e bármilyen formában orosz támogatást Donald Trump a kampány során. A vádirat világossá teszi, hogy Manafort Ukrajna számára dolgozott, s az onnan kapott pénzátutalások 2014 után nem folytatódtak.

Más szavakkal: Manafortot pénzügyi és lobbista csalásokkal vádolják – ez pontosan az a kockázat, amit Trump is vállalt, amikor egy ilyen homályos múltú figurát bízott meg kampánya irányításával.

A Manafort ügytől függetlenül a különleges ügyész megvádolta Trump egyik kampánytanácsadóját, George Papadopoulost is. A vád szerint Papadopoulos 2017 elején hazudott az FBI-nak arról, hogy “kapcsolatban volt-e külföldi állampolgárokkal, akikről tudta, hogy közeli viszonyban állnak magas rangú orosz kormányhivatalnokokkal”. A vád azt sugallja, hogy az oroszok esetleg segítették Trump kampányát azzal, hogy lejárató információkat szivárogtattak ki a Trump-stábnak Hillary Clintonról. Robert Mueller azonban semmilyen bizonyítékkal nem szolgált erre.

Egy széles körben elterjedt magyarázat szerint Mueller azért vádolta meg Manafortot adócsalással, mert ezzel akarja kiugrasztani a nyulat a bokorból. Arra számít, hogy Manafort beijed és elmondja, hogy mit tud Trump feltételezett orosz kapcsolatairól. Ez azonban arra utal, hogy tud valamit, amit a kongresszusi vizsgálóbizottság nem derített ki. Az ügyészek általában az előtt próbálják meg a tanúkat megfordítani, mielőtt megvádolják őket valamivel.

A közelmúltban az ügy érdekes fordulatot vett. Kiderült ugyanis, hogy a demokraták a kampány során felbéreltek egy nyomozó-tanácsadó céget, a Fusion GPS-t, hogy derítsen ki valami mocskosat Trumpról. Ám arra is fény derült, hogy ezt a vállalkozást eredetileg Washington Free Beacon, egy konzervatív internetes lap bízta meg ugyanezzel a feladattal. A Free Beacon mögött Paul Singer áll, aki a republikánus párt egyik gazdag támogatója. (Más sajtóhírek szerint republikánus szenátorok álltak a megbízás mögött, akik azt követően kiszálltak a buliból, hogy Trump lett a hivatalos elnökjelölt. Akkor szálltak be a demokraták.)

A Fusion GPS volt az a cég, amely megbízta Christopher Steele volt brit titkosügynököt azzal, hogy gyűjtsön információt Trump oroszországi tevékenységéről.

A demokraták szerepvállalása a Trump elleni adatgyűjtésben legalább olyan teljes körű kivizsgálást igényel, mint a Trump orosz kapcsolatairól szóló vádak tisztázása. Ennek során azt is ki kell vizsgáni, hogy az FBI a Trump elleni nyomozás megindításának indokaként használta-e a Steeler által összeállított terhelő dossziét – amelynek nagy része hiteltelennek bizonyult.

Felvetődik, hogy Robert Mueller túl közel áll az FBI-hoz (lévén hosszú évekig vezette az irodát) ahhoz, hogy hitelesen tisztázni tudja a testület szerepét a Trump elleni nyomozásban. Arra azonban senki nem adott hitelt érdemlő magyarázatot, hogy lenne-e  valóban érdekütközés Mueller különleges ügyészi megbízása és korábbi FBI pozíciója között.

Egyébként a nyomozást folytathatja más is, ráadásul a sajtó már annyira benne van a “Trumpot segítő oroszok” narratívában, hogy a számára kényelmetlennek tűnő tényeket is simán figyelmen kívül hagyná. Az amerikai nép megérdemli, hogy kiderüljön: beavatkozott-e – és ha igen, miként – Oroszország a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

A különleges ügyészekkel azonban van egy gond: az a feladatuk, hogy vádoljanak – bárkit, bárhol, bármiért -, nem pedig az, hogy fényt derítsenek az ügyekre. Ez utóbbi a Kongresszus feladata lenne.

Borítókép: Barack Obama amerikai elnök (b) Robert Muellerrel, a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI távozó igazgatójával (j) és a helyére jelölt James Comeyval a washingtoni Fehér Ház rózsakertjében, mielőtt bejelenti Comey jelölését 2013. június 21-én. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink