A magyarok ragaszkodnak a saját ingatlanhoz

Hírek Figyelo.hu

Az Európai Unió lakosságának 69,8 százaléka él saját tulajdonú ingatlanban. Magyarországon ez az érték 91,3 százalék, ennél magasabb tulajdonosi aránnyal mindössze két ország előzi meg hazánkat. A Duna House elemzése szerint a 2018-ig lassan csökkenő tulajdonosi arányt az otthonteremtési kedvezmények fordították ismét emelkedő irányba. A növekvő arány a lakhatási lehetőségek elérhetőségének szempontjából előnyös, azonban akadályozza a bérleti kultúra fejlődését és a társadalmi produktivitás szempontjából kulcsfontosságú lakossági mobilitást.

Az európai országok közül Romániában a legmagasabb (96,1 százalék) a saját tulajdonú ingatlanok aránya – derül ki az Eurostat legfrissebb statisztikáiból. Keleti szomszédunkat Szlovákia (92,3 százalék) követi a rangsorban, míg a 3. helyen Horvátországgal osztozunk,

hiszen a balkáni államban és hazánkban is mindössze 8,7 százalékos a bérlemények hányada. Nyugat-Európával összehasonlítva már jóval kevésbé jellemzőek a saját tulajdonú ingatlanok: Hollandiában 69, Svédországban 64,5, a franciáknál pedig 64 százalékban. A német ingatlanállomány alig fele tölti be a saját otthon funkcióját, de ezek aránya 60 százalék alatt van Ausztriában és Dániában is. Svájcból nem állnak még rendelkezésre naprakész tulajdonlási megoszlások, de a 2018-as adatok alapján 55-60 százalékos túlsúlyban vannak a bérlemények, köszönhetően a jól működő lakásszövetkezeti rendszerüknek.

A Duna House szerint

az elmúlt 10 évet vizsgálva jól látható, hogy 2011-2017 között nagyon lassú csökkenés volt tapasztalható Magyarországon, a saját ingatlanban élők arányát tekintve.

Az igazi kiugrást 2019 hozta el, hiszen ekkor jelent meg például a Babaváró és a falusi csok is, amelyeket az első igénylők még abban az évben fel is használhattak lakásvásárláshoz.

 

Címlapkép: Benkő Sándor / Vas Népe

Ezek is érdekelhetnek

További híreink