A magyarok hiányolják a játékot a mindennapi őrületből

Hírek
A játék leginkább különleges alkalmakkor jelenik meg a magyarok életében, derül ki egy kutatásból. 

A játék szórakoztat, élményt és kikapcsolódást nyújt a mindennapokban – így vélekednek a magyarok a játékról, ha szabad asszociációra kérik őket. Mindez nem légből kapott vélemény, hiszen az idei Media Hungary konferencián Székely Levente – a Kutatópont kutatási igazgatója – egy nyolcezer fős reprezentatív kutatás eredményeit ismertette. A prezentációba később Szomszéd Orsolya is bekapcsoldóott, a Szerencsejáték Zrt. képviseletében.

Persze a játék mint olyan összekapcsolható a családdal, a barátokkal, összességében az emberi kapcsolatokkal is. De például a "nyeremény" említése már a szerencsejátékra utal a megkérdezettek körében. A mérés alapján az derült ki, – ha egy öt fokozatú skálát veszünk alapul – hogy a játék esetében a szórakoztatás a legfontosabb funkció, s ezt a vélekedést követi a pénznyeremény, illetve a szerencsefaktor is. 

Minden márkatulajdonos arra vágyik, hogy a célcsoportja, a fogyasztó szenvedélyesen kapcsolódjon a termékéhez. Persze nem mindegy, hogy a kötődés milyen minőségű. Létezik jó és rossz szenvedély is – hívta fel a figyelmet Szomszéd Orsolya, aki szerint a Szerencsejáték Zrt – mint felelős játékszervező – nagy hangsúlyt fektet a kérdésre. Szavai szerint a kutatás azt is megállapította, hogy – ha magyarok a szerencsejáték kockázatait mérlegelik -, akkor a többség főleg a kaszinót és a lóversenyfogadást nevezte meg mint kritikus tevékenységet, ennek pedig az lehet az oka, hogy az említett tevékenységek okozhatnak leginkább függőséget. Ilyen vélekedés a hagyományos szerencsejátékokkal szemben  – mint például a sorsjegyek – nem áll fenn. 

Érdekes kérdés annak megítélése is, hogy vajon a szerencsejátékok összességében milyen hatással bírnak a társadalomra. A megkérdezettek ötvenegy százaléka erről nem tudott dönteni – mondta Szomszéd Orsolya, aki szerint ezért is fontos a felelős játékszervezés. Erről ugyan eddig kevesen hallottak, ám a többség úgy véli, hogy a Szerencsejáték Zrt. felelősen viselkedik, a kockázatokról megfelelő információkat ad. 

Fontos célja volt a kutatás során annak megmérésre, hogy a magyarok szerint kinek kell felmérnie a játék kockázatait. 

A sorrend a következő: 

1 – játékos

2 – a játékos környezete

3 – játékszervező

4 – az állam

S hogy a rohanós mindennapokban hol van lehetősége leginkább megjelenni a játéknak? Székely Levente szerint a játék különleges alkalmakhoz köthető – amikor például együtt van a család. De a magyarok ennek hiányát leginkább a tanulás-, a munka-, egyszóval a mindennapok világából hiányolják, élménytársadalom ide vagy oda.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink