A magyarok egyre tudatosabban utaznak

Hírek
Idén az első negyedévében közel 30 százalékkal többször utaztak külföldre a magyarok az egy évvel korábbi időszakhoz képest – ám egyre tudatosabbak!

A tél és az ünnepi időszak kiváló alkalmat ad arra, hogy elutazzunk a családdal és akár belföldön, akár külföldön hódoljunk kedvenc téli sportjainknak, vagy éppen elmenekülve a szürke időjárás elől, egy egzotikus helyen süttessük a hasunkat. Akár havas, akár napsütötte helyre vágyunk, a trendek szerint egyre nő az utazási kedv nemcsak nyáron, hanem a téli hónapokban is.

Januárban utazunk a legtöbbet a téli szezonban
A KSH statisztikái szerint idén január és március között a magyarok 4,4 millió alkalommal utaztak külföldre, 29 százalékkal többször, mint az egy évvel korábbi időszakban. A külföldi országokat tekintve a legnagyobb összeget (összesen 56 milliárd forintot) Ausztriában költötték el az utazók, ami a magyarok egyik legkedveltebb úti célja, ha téli sportolásról van szó. Az Allianz Hungáriánál a kifejezetten téli sportokra kötött utasbiztosítások száma idén januárban közel 60 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, és a téli hónapok közül ebben a hónapban utaznak a legtöbben.

Az Allianz utasbiztosítási statisztikái szerint az emberek 94 százaléka Európán belül utazik télen, január és február hónapban jellemzően amiatt, hogy a téli sportoknak hódolhassanak (az utasbiztosítást kötők közel 60 százaléka). Legnagyobb arányban a 30-60 éves korosztály utazik ebben az időszakban, közülük is elsősorban a 30-45 évesek.

Az idei év minden hónapjában nőtt a külföldi utazások száma tavalyhoz képest, így az Allianz előrejelzése szerint a 2023-2024-es téli szezonban is növekedés várható.

A baleset a leggyakoribb kockázati faktor
A hagyományos téli sportokat tekintve egyértelműen a síelés és a snowboardozás a legnépszerűbbek, és leggyakrabban ezek miatt választunk külföldi terepet. Az Allianz adatai alapján a balesetek jelentik a leggyakoribb kockázatot a téli külföldi utazások során, de a váratlan megbetegedések aránya is jelentős. Emellett az utazók gyakran veszik igénybe például a poggyászbiztosítás szolgáltatásait (például a sportfelszerelésük kapcsán), illetve az utazási segítségnyújtási szolgáltatásokat is. Szerencsére ritkább esetben van rá szükség, de amennyiben mégis, hatalmas segítséget jelent, hogy az utasbiztosítás, a választott biztosítási csomagnak megfelelő limitig, téli sportolás esetén is fedezi a helikopteres mentést, ami önmagában többmilliós költség lehet.

Ezekkel a kockázatokkal egyre többen számolnak, az elmúlt éveket vizsgálva ugyanis látszik, hogy a magyarok egyre tudatosabban utaznak, és előnyben részesítik a szélesebb körű védelmet nyújtó biztosítási csomagokat. Ezt az Allianz statisztikái szerint: a cég legmagasabb védelmet nyújtó utasbiztosítása iránti kereslet több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 5 évben.

Az utazás célja szerint válasszunk biztosítást

Mielőtt útnak indulunk, fontos, hogy akár az utolsó pillanatban is kössünk utasbiztosítást, hogy kedvenc téli sportunk vagy a téli nyaralás ne váljon rémálommá egy esetleges baleset, betegség vagy más káresemény miatt. Érdemes olyan utasbiztosítást választani, ami a legjobban megfelel az utazásunk céljának. Ha például Európán kívül tervezünk egzotikus utazást, annak megfelelő fedezetekkel bíró utasbiztosítást válasszunk. Ha pedig síelni szeretnénk vagy más téli sportot űzni, akkor válasszunk olyan biztosítást, ami többféle téli sportra is érvényes.

Emellett repülős utazás esetén érdemes élni a kárbejelentés nélküli automatikus szolgáltatás lehetőségével is, ha legkésőbb az utazás előtt két nappal megkötjük az utasbiztosítást. Amennyiben a szerződéskötéskor megadjuk a menetrendszerinti légi járat számát, indulási dátumát és időpontját, valamint a bank nevét és a bankszámlaszámunkat, akkor a járat késése, törlése vagy útvonalának módosítása esetén kárbejelentés nélkül, az eredeti érkezési időponthoz képest akár 24 órán belül átutalással megkapjuk a választott biztosítási csomagnak megfelelő szolgáltatási összeget.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink