A magyar vállalkozások negyede késve jut a pénzéhez

Hírek figyelő.hu
A hazai vállalkozók több mint fele átélte már azt a kellemetlen érzést, hogy a számlája lejárta után sem érkezik SMS-e a banki utalásról. Közel negyedük számára gyakori élmény az, hogy tartoznak nekik.

A Számlázz.hu az Opinióval együttműködve készíttetett reprezentatív online felmérést a hazai vállalkozók pénzügyi helyzetéről, mindennapi nehézségeikről.

 

A vállalkozások negyede gyakran hiába vár a pénzére

A kutatás eredményei szerint a vállalkozók többségével (53 százalék) már megesett, hogy partnere nem fizetett a teljesítési határidőn belül. Több mint a negyedük (29 százalék) esetében ez csak néha fordul elő, 16 százalékuk viszont úgy nyilatkozott, hogy gyakran tartoznak neki, 8 százalék egyenesen mindennaposnak nevezte a jelenséget. Összesítve tehát 24 százalék számára gyakori helyzet az, hogy nyugtalanul vár. A Számlázz.hu új digitális követeléskezelés szolgáltatást vezetett be, hogy ezzel is segítse a vállalkozások gördülékeny működését.

A lejárt számlák összértéke a vállalkozók fele esetében viszonylag kis összértékű: bruttó 100 ezer forint alatt marad. Harminc százalékuk 1 millió forint alatti összegre vár hiába. Egy és ötmillió forint közötti összeg beérkezését 7 százalék várja. Két százalék azért izgul, hogy az 500 millió forint feletti tartozást törlessze a partnere.

 

A többség azonnal reklamál

A vállalkozók 66 százaléka a számla lejárta után azonnal, vagy pár napon belül reklamál, hogy nem érkezett meg a pénze. 21 százalékuk csak néhány héttel később jelzi a hiányosságot, 8 százalék viszont egyáltalán nem szól a tartozó félnek. Úgy tűnik, hogy a fiatalok jóval kevésbé gátlásosak, mint idősebb társaik: a tizenéves vállalkozók 52 százaléka, a huszonévesek 28 százaléka szól rögtön a lejárat után. Ezzel szemben a harmincasoknak csak a 19 százaléka reagál ilyen gyorsan.

A felmérés arra is kíváncsi volt, hogy milyen határidőt adnak a hazai vállalkozók a partnerüknek a teljesítésre. A legtöbben nyolc napon belül kérik a számlájuk ellenértékét, a válaszadók negyede 15 napot ad meg, 20 százalék pedig egy hónapot vár általában a pénzére.

Rengeteg időt visz el a pénzügyi adminisztráció

A felmérés során arra is rákérdeztek, hogy a pénzügyi adminisztráció mennyi időt vesz el magyar vállalkozók életéből. A válasz lerövidítve az, hogy sokat. 22 százalék naponta több órát tölt el ezzel a tevékenységgel, 16 százalék pedig havonta több napját is feláldozza erre a célra. Szerencsésebbek azok, akiknek (27 százalék) havonta csak pár órát kell ezzel foglalkozniuk.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink