A magyar innovációs szellem ma is erős!

Hírek
Szerencsére olyan országban élünk, ahol évről-évre olyan sok az újítás, hogy közülük a legjobbak valóban figyelemre érdemesek. Tegnap ezeket díjazták az Országházban. Figyelem: ide nem elég, ha valaki egy új mobilos játékot fejleszt!  
Az elmúlt években megannyi külföldi innovációs rendezvényen jártam. És igen, nemzetközi szinten hatalmas az innovációs potenciál, de a magyar kutatóknak sehol a világon nem kell szégyenkezniük azért, amit az asztalra tesznek le. Elég az olyan példákra gondolni, mint a pár napja egy francia biotech vállalat által felvásárolt, szegedi alapítású Solvo Zrt., melyről a Figyelőben is beszámoltunk. Persze szó sincsen botcsinálta, mobilos lövöldözős játékokat fejlesztő fiatalokról, helyette milliárdos innovációk vitték a prímet, de még a startup kategória díját is egy igen különleges, iPad tabletekre készült 3D-s tervezőprogram kapta.
 
A találmányok viszont sohasem csak önmagukban érdekesek, hanem érdemes úgy tekinteni rájuk, mint a gazdaságunk motorjaira. A Magyar Innovációs Nagydíj átadási ünnepségén évről-évre a legjobbak kerülnek reflektorfénybe. Idén például összesen több mint 20 milliárd forint nyereséget eredményező, kiemelkedő társadalmi hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el. Tegnap délelőtt a 2017. évi Magyar Innovációs Nagydíj, valamint további öt innovációs díj került átadásra az Országházban. A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökével, elsősorban a gazdasági mutatók, az elért többleteredmény, többlet-árbevétel és a társadalmi hasznosság alapján választotta ki az utóbbi év talán legjelentősebb innovációs teljesítményeit.
 
A legfontosabb elismerést, a 2017. évi Magyar Innovációs Nagydíjat egy új originális magyar gyógyszer kifejlesztéséért a Richter Gedeon Nyrt. kapta. A cariprazine hatóanyag a Vraylar és Reagila védett márkákban ölt testet. Ez az első és egyetlen olyan originális, hazai kutató és fejlesztő szakemberek által feltalált, a későbbiekben pedig partner bevonásával kifejlesztett, majd döntően hazánkban gyártott gyógyszer, amely a világ gyógyszerpiacának több mint 70%-án forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik! A cariprazine gyártmány több mint 40 éve az első eredeti magyar originális készítmény, amit a Richter Gedeon Nyrt. valósított meg a tudományos kutatástól a fejlesztésen és gyártáson át az értékesítésig bezárólag. Ezzel a példátlan magas színvonalú innovációval és az így létrejött termékkel a hazai gazdaság és a hazai gyógyszeripar szempontjából is kiemelt jelentőségű eredményt ért el a Richter Gedeon Nyrt. A díjat Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Pálinkás József, az NKFIH elnöke, a bírálóbizottság elnöke adta át Bogsch Erik elnöknek, aki éppen egy negyedszázadon át (1992-től 2017 novemberéig) vezérigazgatóként is irányította a vezető magyar gyógyszergyártó vállalatot.
 
A kalsszikus találmányoknál azonban nem ér véget a fejlesztés, igen fontos például az ipari innováció is. A Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. évi Ipari Innovációs Díjában a MOL Nyrt. részesült. Az olajcég XXL Diesel néven különleges, csökkentett emissziójú üzemanyag kifejlesztéséért kapott elismerést, amelyet a nehéz gépjárművek számára kínálnak. Mit csinál az XXL Diesel? Nagyméretű dízelmotorokban akár 2-4%-os üzemanyag megtakarítás érhet el, amely ugyanekkora mértékben csökkenti a gépjárművek CO2-kibocsátását a hagyományos gázolajhoz viszonyítva. A siker üzletileg is áll: a MOL tavaly az XXL Diesel értékesítéséből több mint 46 milliárd forint árbevételt realizált, az innovációból adódó többletbevétele pedig 562 millió forint volt.
 
Egy másik fontos terület az étkezésünkért felelős agrárium: a Földművelésügyi Minisztérium 2017. évi Agrár Innovációs Díjában a KITE Zrt. részesült az időjárás független starter trágyázási rendszerért. A cég 2012-ben kezdte meg egy saját rendszer fejlesztését, amely megoldást nyújt azon gazdálkodók részére, akik új vetőgép-beruházás következtében mikrogranulátum-szóró adapter hiányával állnak szemben. 5 év átlagában elmondható, hogy átlagos időjárási körülmények között 3-5%-al, száraz tavasz esetén 8-12%-al haladja meg a hagyományos mikrogranulált starter műtrágyák hatékonyságát.
 
Szintén a Földművelésügyi Minisztériumhoz köthető a 2017. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj. Ebben a Gremon Systems Zrt. részesült, a Trutina – növény súlymérésen alapuló, növény aktivitást valós időben megmutató, technológiai döntéstámogató rendszerért. (E rendszer segítségével nyert információk egyedülálló lehetőséget biztosítanak a növényházi termelésben dolgozók számára, hogy valós időben lássák a növény viselkedését az adott körülmények között. A Trutina rendszer felhasználói vizet, energiát, műtrágyát takaríthatnak meg, javítani tudják a megtermelt termékek minőségét és növelni tudják a hozamot.)
 
Milliárdos bevételt hozó újítást ismert el a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2017. évi Innovációs Díjában a Kőröstej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. részesült a gyártástechnológiájában és csomagolásában innovatív sajtkrém és tejalapú élelmiszerkészítmény kifejlesztéséért és nemzetközi piacra történő sikeres bevezetéséért. Az innováció lényege egy olyan ultraszűréses eljáráson alapuló krémsajt (friss sajt) alapanyag előállítása volt, mely lehetővé teszi a közvetlen tejből való friss sajt gyártáson alapuló ömlesztett sajt és készítmény folyamatos gyártását. Jelenleg a terméket már 8 országban értékesítik. Ezen új termékcsaládból a 2017-es bevezetés évében 1715 tonna mennyiséget értékesítettek, mely több mint 1,5 milliárd forintos árbevételt jelentett a vállalat számára.
 
A Magyar Innovációs Szövetség 2017. évi Startup Innovációs Díjában a Shapr3D Zrt. részesült a Shapr3D, 3D tervező alkalmazásért. A Shapr3D (shapr3d.com) által fejlesztett 3D tervező és modellező alkalmazás az egyetlen és első 3D modellező, amelyet kifejezetten a legújabb generációs Apple tabletre, az iPad Pro-ra terveztek és optimalizáltak. A terméket jelenleg a világ közel 180 országában használják. 
 
Köztük olyan nagy cégek használják a munkájukhoz, mint a Jaguar Land Rover, a PIXAR, a BOSE vagy épp az Apple. De ezen kívül használják építészek, designerek, mérnökök, az autóipar és egy nagy repülőgép-tervező cég is. A 2017-es évben MRR szerint (Monthly Recurring Revenue, ami a havi kumulált bevételnövekedéshez hasonló mutató a SAAS szoftvercégeknél) 300% növekedést ért el a cég. Emellett a bírálóbizottság még kiemelt elismerésben részesítette a „Phylazonit Technológia” c. innovációért az Agrova Kft.-t.
 
Miből válogattak? A XXVI. Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívásra összesen 29 pályamű érkezett be, amelyek közül a bírálóbizottság 19 innovációt ismert el sikeres, 2017-ben megvalósult teljesítményként. Ezek révén a megvalósító vállalkozások tavaly összesen több mint 20 milliárd forint többlet nyereséget értek el (melynek jelentős hányada exportból származik) és 350-400 új munkahelyet hoztak létre. A megtakarítások, az árcsökkentő hatás, a környezeti terhelés csökkentése, és hasonlók nyomán további több 10 milliárd Ft társadalmi haszon keletkezett.
 
A 26. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat egyébként a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg. 
 
Borítófotó: MTI/Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetnek

További híreink