A Magyar Honvédség rekordösszegű költségvetésből gazdálkodhat

Hírek MTI

Rekordösszegű költségvetésből gazdálkodhat jövőre a Magyar Honvédség – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Németh Szilárd hozzátette:

ebben az évben 616 milliárd forintból gazdálkodhat a honvédség, jövőre azonban 30 százalékkal több, 778 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

A jövő évi költségvetés két pilléren nyugszik, a járványügyi készültségen és a gazdaságvédelmi alapon. A vírus második szakaszának leküzdéséhez, a munkahelyek megőrzéséhez, munkahelyek teremtéséhez biztonságos környezetre, olyan rendre, nyugalomra, fegyelmezettségre van szükség, amit az első szakaszban mutattak a magyarok – mondta az államtitkár.

Mint mondta, az ország biztonságának fenntartásában nélkülözhetetlen és kiemelkedő szerepe volt a honvédség képességeinek, a katonák elhivatottságának és felkészültségének. A 2021-es költségvetés biztosítja, hogy a honvédség el tudja látni a feladatait. A határvédelemben továbbra is szükség van a katonákra, rendőrökre.

Szólt arról is, hogy

hétfőtől ismét üzemeltetni kell a humanitárius korridorokat, ezeket a katonák ellenőrzik, fenntartják a rendet és a biztonságos áthaladást.

A kórházparancsnokok továbbra is 13 megye 51 kórházában vannak jelen, biztosítják a készlet- és raktárgazdálkodást, az információáramlást és kiemelt szerepet játszanak az őrzés-védelmi feladatokban is. Jelezte: a biológiai mentesítőcsoport továbbra is készen áll arra, hogy elvégezze az ezer magyarországi idősotthon vírusmentesítését és fertőtlenítését, ha szükséges.

Július 1-jétől elkezdődött a speciális önkéntes tartalékosok kiképzése.

Mint mondta, háromezer hely áll rendelkezésre, a július 1-jei bevonuláskor mintegy 500-an kezdték meg kiképzésüket. Németh Szilárd hangsúlyozta: a speciális önkéntes tartalékosi lehetőséggel a koronavírus-járvány miatt munkahelyüket elveszítő fiatalokon segítenek, de számítanak arra, hogy a legelhivatottabbak hivatásos vagy szerződéses katonaként folytatják az életpályájukat.

Németh Szilárd kiemelte: a honvédelem igazi nemzeti ügy, de nem lehet azt mondani, hogy teljes összefogás lenne ebben a kérdésben.

(Borítókép: 2020.07.03 München, Magyar felségjelzést kaptak a németországi Krauss-Maffei Wegmann KMW harcjárműgyártó által készített és teljesen felújított Leopard2 A4 típusú harckocsik. Ezek első hírnökei a Magyar Honvédség – lízingszerződés keretében – megrendelt tizenkét darabjának A képen: Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka a harckocsi futóművét vizsgálja (Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet))