A magyar GDP közel 5 százalékkal nőtt tavaly

Hírek Figyelo.hu

2019 egészében a GDP 4,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Magyarország bruttó hazai terméke a tavalyi negyedik negyedévében a nyers adatok szerint 4,5, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – áll a Világgazdaság cikkében.

A KSH hozzáteszi, hogy a növekedéshez nagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások, kisebb mértékben az ipar és az építőipar járult hozzá.

A Világgazdaság elemzői konszenzusa a tavalyi utolsó negyedévre 4,2 százalékos, az év egészére 4,8 százalékos növekedést prognosztizált – a KSH pénteken közölt adatai ennél 0,3, illetve 0,1 százalékponttal magasabbak. 2019 negyedik negyedévében – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint –

az előző negyedévhez mérten 1,0 százalékkal bővült a bruttó hazai termék volumene.

A tavalyi negyedik negyedévben 4,5 százalék volt a gazdasági növekedés a nyers GDP-adat szerint. A szezonálisan, naptárhatással és más egyszeri hatásokkal kiigazított, az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által jegyzett negyedik negyedévi növekedés 4,6 százalék volt.

A GDP éves növekedése 2017-ben 4,3 százalék, 2018-ban 5,1 százalék volt. A tavalyi negyedik negyedév részletes GDP-adatait február 28-án teszi közzé második becslése alapján a KSH.

A forint erősödéssel reagált a friss GDP-adatokra: minden jelentősebb devizanemmel szemben erősödött a magyar fizetőeszköz. Az euróval szemben csütörtök óta folyamatosan erősödik a kurzus: szerda éjjel még 340 feletti szinten járt a forint, a pénteki GDP-adatot követően már 336 felé közelít az árfolyam.

Lehűtötték a kedélyeket a decemberi adatok

Egy negyedévvel korábban, a harmadik negyedévében 5,0 százalékkal haladta meg Magyarország GDP-je az előző év azonos időszakit,

a növekedéshez a szolgáltatások 2,1, az ipar 1,5, az építőipar 1,0 százalékponttal

járult hozzá. 2019 első háromnegyed évében 5,1 százalékos volt a gazdasági növekedés.

Az ipari termelés decemberi adatának megjelenése előtt még derűlátó várakozás övezte a negyedik negyedévi GDP adatot. A nyers adat szerint 1,2 százalékos, munkanaphatástól megtisztítva 3,7 százalékos termelés csökkenés azonban lehűtötte a kedélyeket.

Az elemzők azzal reagáltak, hogy

a negyedéves GDP-adat immár közelebb lesz a 4, mint az 5 százalékhoz.

Ezt alátámasztja, hogy előző hónaphoz viszonyítva a negyedik negyedév minden hónapjában csökkent az ipari kibocsátás: októberben 0,6 százalékkal, novemberben,1,4, decemberben pedig 3,8 százalékkal.

A negyedik negyedévben az ipar fékezte a növekedést, és az építőipar is sokkal szerényebb növekedést mutatott, amit jól mutat, hogy 21,7 százalékos egész évi növekedésből a novemberi és a decemberi már csak 2,7 százalékos és 1,7 százalékos volt, és októberben is csak 7,3 százalékot jegyzett fel a KSH.

.

Borítókép: Tang Yan Song, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink