A magyar cégeket támogatta a legtöbb intézményi kezességvállalás Európában

Hírek Figyelő
Az elmúlt évben Magyarországon támogatta a legtöbb intézményi kezességvállalás a kis- és középvállalkozói (kkv) szektort – derült ki a Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) legfrissebb elemzéséből. Magyarország Franciaországot és Portugáliát megelőzve a dobogó tetején végzett a garanciaállomány GDP-hez viszonyított arányát tekintve.

Miközben tavaly Európában a garanciaszervezetek szerepvállalása visszaszorult, kezességvállalásuk értéke az uniós GDP 1,8 százalékáról 1,4 százalékra mérséklődött, addig Magyarországon a két működő garanciaszervezet, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) megnövekedett teljesítményének köszönhetően a GDP 4,4 százalékára növekedett a kezességvállalási állomány.

– Ez Európában a legmagasabb értéknek számít, a tavalyi évben így a magyar kkv-k számíthattak a legnagyobb arányban arra, hogy hitelhez jutásukat garanciaintézmények kezességvállalása támogatja majd – hívta fel a figyelmet Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

A szakember szerint az év során a Garantiqa kezességvállalási állománya 28 százalékkal, az AVHGA állománya 6,5 százalékkal növekedett. A garanciaszervezetek hangsúlyosabb szerepvállalását pedig az állam által nyújtott viszontgarancia biztosította.

A merészebb garanciavállalás a magas inflációval és magas hitelkamatokkal terhelt időszakban számottevően hozzájárult ahhoz, hogy a hazai vállalkozások hozzáférjenek a működésük fenntartásához elengedhetetlenül szükséges állami kamattámogatás mellett nyújtott hitelekhez, a tavaly júniusban kifutó krízis hitelekhez, majd az ősztől elérhető Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, illetve az év során megújult Széchenyi Kártya Program hiteltermékeihez. Összességében hazánkban minden harmadik kkv hitel felvételét támogatta állami hátterű hitelgarancia.

A Garantiqa vezérigazgatója szerint a kereskedelmi bankok is számítanak a társaság aktív közreműködésére, ezt bizonyítja, hogy a körükben végzett felmérés szerint tavaly a Garantiqa kezeségvállalásával biztosított hitelállomány a bankok kétharmadánál legalább 40 százalékkal nőtt, a válaszadók 21,4 százalékánál a kezességgel biztosított állomány bővülése meghaladta a 75 százalékot.

– A bankok 15 százaléka minden általuk bonyolított kkv-hitelügyletben igénybe vették a Garantiqa Krízis Garanciaprogram termékeit, 71 százalékuk a pedig a legtöbb kölcsön esetében segítségül hívta a Garantiqát – emelte ki. Majd hozzátette: ennek köszönhető, hogy tavaly a társaság kezességvállalási állományának bővülése több, mint kétszerese volt a hazai kkv-hitelállomány 12,7 százalékos bővülésének.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink