A Lidl újabb dobása: olcsó lengyel húst borított a hazai piacra

Hírek vg.hu
A Lidl újra importhússal sokkolja a magyar piacot. A német sertés után ezúttal olcsó lengyel csirke és pulyka frisshússal árasztotta el a boltjait. A hazai beszállítók nem boldogok – írta meg a Világgazdaság.

Külföldről származó olcsó baromfihúsok is megjelentek a Lidl magyarországi bolthálózatában – hívta fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács (BTT). A szakmai szervezet szerint a Magyarországon piacvezető üzletlánc károkat okoz beszállítóinak, a baromfipiac hazai szereplőinek.

Pláne, hogy korábbi vállalásában a Lidl ígéretet tett rá, hogy

a baromfi és sertés frisshúsok kizárólag magyar beszállítóktól érkeznek a polcaikra.

Az a hetekben már kiderült, hogy a sertéshús kategóriában a Lidl mindezt már nem tartja be. Akkor a német hátterű diszkont olcsó német sertés darálthússal borította el az országos hálózatát, ami 10-30 százalékkal volt alacsonyabb árazású, mint a hasonló magyar termékek. Arra is voltak jelek, hogy a baromfinál is felülírták a vállalást. Most viszont bizonyossá vált, hogy a Lidl nagy tételben hozott be import baromfit Magyarországra és

  • lengyel csirkemellfilével
  • illetve lengyel darált pulykahússal

is elárasztotta a boltjait.

A Baromfi Termék Tanács szerint ez a lépés rontja a magyar baromfiágazati szereplőinek érékesítési lehetőségeit. Már csak azért is, mert

a külföldi termékeket az üzletlánc akciók keretében, jóval olcsóbban forgalmazza a hazai baromfihúsoknál,

Szerintük a behozatal alkalmas lehet arra, hogy letörje a belföldi baromfiárakat, egyben pedig negatív precedenst teremthet. „Nehezményezzük a Lidl húsbehozatalát, hiszen az üzletlánc korábban maga vállalta, hogy csak magyar termelésből származó baromfihúsokat forgalmaz. A mostani húsimport szembe megy a Lidl korábbi ígéretével és vállalásával, ezzel veszteségeket okoz a hazai baromfiágazati vállalkozásoknak” – szögezte le a BTT.

A Világgazdaság kereste a Lidlt, hogy reakciót kérjen az eset kapcsán. Amint érkezik válasz, beszámolnak róla.

Borítókép: illusztráció, forrás: Kallus György/Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink