A legújabb internetes csalások: a disznóvágás és a háromszögelés

Hírek vg.hu
Kiadta az internetes csalásokról szóló friss jelentését a Visa, kiderült, hogy az átverések száma csökkent, viszont az ellopott pénz mennyisége egyre több. Ez azt jelenti, hogy a csalók fokozatosan belerázódnak ebbe az „iparágba”, és célzottan támadják az embereket. Az Egyesült Államokban leggyakoribb internetes csalásokat is összegyűjtötte a cég – közölte a Világgazdaság.

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és a vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet. Az internetes csalások szinte már profi iparággá nőtték ki magukat.

A bűnözők soha nem mennek szabadságra. Folyamatosan új módszereket dolgoznak ki, hogy az emberektől kicsalják nehezen megkeresett pénzüket. Jelentésünk felhívja a figyelmet az egyre szervezettebb és kifinomultabb csalási kísérletekre, amelyek a fizetési ökoszisztéma legsebezhetőbb pontját, az embereket veszik célba – mondta el a Visa Magyarországért felelős vezetője, Sármay Bence.

A bűnözők egyre gyakrabban használják a mesterséges intelligenciát, a hangklónozást és az MI-chatbotokat, hogy átverjék az embereket, és kicsalják a pénzüket.

Az elmúlt öt évben 10 milliárd dollárt fektettünk be abba, hogy mindig egy lépéssel a bűnözők előtt járjunk. Csak 2023-ban a Visa több mint 40 milliárd dollár értékű csalást akadályozott meg, 2022-ben ez az érték még 22 milliárd dollár volt – hangsúlyozta Sármay Bence.

 

Az egyéni felhasználók az internetes csalások kritikus célpontjai

A csalók kifejezetten a felfokozott érzelmi állapotban lévőket célozzák meg, hogy korábban ismeretlen csalási módszerek bevetésével tévesszék meg őket. Míg 2023. június és december között csökkent az egyéneket érintő csalások bejelentéseinek száma, addig az elvesztett pénzösszegek száma nőtt, ami egyértelműen jelzi, hogy a csalók hatékonyabb – és nagyobb összegű – csalásokkal veszik célba az áldozataikat. Egy másik közelmúltbeli Visa-felmérés szerint a megkérdezett válaszadók több mint egyharmada dönt úgy, hogy nem jelenti be az ellene elkövetett csalásokat, ami szintén arra utal, hogy a veszteségek nagyobbak a rendelkezésre álló adatoknál.

A Visa friss jelentése szerint a leggyakoribb csalásokról itt olvashat.

Fotó: Alexandr III, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink