A legnagyobb vakcinagyártók finanszíroznák a terroristákat?

Hírek Figyelo.hu
Perelik a Pfizert és az AstraZenecát is.

Az amerikai fellebbviteli bíróságon folytatódik a Pfizer, AstraZeneca és más gyógyszergyártók ellen indított per, mely azzal vádolja

a cégek és az iraki egészségügyi minisztérium közötti szerződéseket, hogy azok terrorista csoportok finanszírozásához járultak hozzá

– írja a Reuters.

A felperesek szerint a Hezbollah által támogatott Dzsajs al-Mahdi csoport ellenőrizte az iraki egészségügyi minisztériumot és a 21 alperes amerikai és európai gyógyászati eszközöket és gyógyszereket gyártó vállalat szerződések megszerzése céljából vesztegetési pénzeket fizetett – olvasható a VG szemléjében.

Öt vállalat – az AstraZeneca, a GE Healthcare USA Holding, a Johnson & Johnson, a Pfizer és a Hoffmann-La Roche – közösen kiadott közleménye szerint az ügy be fogja mutatni, hogy a cégek semmilyen formában nem felelősek a történtekért. Az eljárást a Washington DC-ben található fellebbviteli bíróság támasztotta fel, miután egy szövetségi bíró 2020-ban már megszüntette az eljárást.

A cégek által megbízott ügyvédek a fellebbviteli bíróság előtt azzal érveltek, hogy a vállalatok életmentő mellrák kezeléseket, vérzékenység injekciókat, ultrahang és EKG gépeket és egyéb orvosi eszközöket biztosítottak Irak számára, miután az Egyesült Államok eltávolította Szaddam Husszeint az ország éléről. Egy szeptemberi ülésen a cégek nevében fellépő ügyvéd elmondta, hogy egy esetleges elítélő nyilatkozat negatívan hatna a zűrös régiókban, gyakran a kormány kérésére működő vállalatok és civil szervezetek tevékenységére.

(Borítókép: MTI / Vajda János)