A legkiegyensúlyozottabb olimpiára készülhetünk

Hírek Figyelo.hu

Még 1979. december 18-án fogadták el New Yorkban a történelmi mérföldkőnek számító CEDAW egyezményt, amely a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szól. Ez a nemzetközi megállapodás többek között a nők sportban való egyenlőségével is konkrétan foglalkozott, így fontos fordulópont volt a modern olimpiai játékok életében, hiszen azóta is erőteljesen emelkedett a nemek közötti kiegyensúlyozottság az ötkarikás játékok részvételi arányában – áll a VG.hu cikkében.

Négy évvel az 1896-os első modern olimpiai játékok után, 1900-as párizsi olimpián indult az első 22 női atléta, és öt sportágban méretették meg magukat: tenisz, krokett, golf, vitorlázás és lovaglás.

Ezzel az akkori 997 fős sportolói létszám csupán 2,2 százalékát adták.

Míg bő 120 évvel később, a koronavírus járvány miatt elhalasztott, ezért 2021-ben megrendezésre kerülő tokiói nyári olimpián a nemek részvételi aránya egy 1960-as évek óta tartó növekedés után újabb csúcsra ért. Így mint azt a Statista elemzőinek infografikája is szemlélteti,

a 11 500 sportolón belül a nők részvételi aránya az eddigi legmagasabb (49 százalékos) lesz a japán ötkarikás játékokon.

Június 1-jén az ausztrál softball válogatott megérkezett a japánba, így ők foglalhatják először szobáikat az olimpiai faluban. Továbbá 79 ezer fő fog részt venni a rendezvény lebonyolításában, vagy a közvetítésében a sajtó részéről.

Az atléták között a Covid-19 elleni átoltottság 80 százalékos lesz az ötkarikás játékokon.

Számos ellenzője is akad sportesemény megrendezésének az aktuális körülmények között, a lemondás melletti petíciót 415 ezren írtál alá a change.org szerint, illetve 6 ezer japán orvos is ellenezte a koronavírusra való tekintettel.

(Borítókép: A japán „Stop” felirattal ellátott közlekedési tábla látható az olimpiai gyűrűkkel (R) a háttérben Tokióban, az Odaiba vízparton, 2021 június 3-án. (Kazuhiro NOGI / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink