A legjobb kadencia

Hírek
A Beethoven Budán zenei fesztiválhoz kapcsolódó kadenciaversenyt hirdetett a Budavári Önkormányzat. A zsűri áprilisban kihirdette a győztest, akinek műve május 3-án, a fesztivál nyitóhangversenyén, a Budafoki Dohnányi Zenekar tolmácsolásában csendül majd fel.

Záborszky Katariina hegedűre írt kompozícióit tartották a legjobbnak a kadenciaverseny ítészei. A Rolla János, Kossuth-díjas hegedűművész vezette zsűri tagjai Pauk György, hegedűművész, a londoni Royal Academy of Music professzora; Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője; Mácsai János zenetörténész és Zombola Péter zeneszerző, az MR Zenei Együttesek művészeti vezetője voltak.

A pályázatra nyolc kadencia érkezett. A fiatal hegedűművészeknek Beethoven D-dúr hegedűversenyének I., II. és III. tételéhez kellett új, eddig nem publikált rögtönzést komponálniuk.

A Beethoven Budán Fesztivál és Kadenciaverseny ötletgazdája, dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere, a tavalyi zongoristák számára kiírt megmérettetés után idén, a hegedűművészeket kívánta új Beethoven-interpretációk komponálására inspirálni.

A zsűri tételenként választotta ki a nyertes kadenciákat. Egybehangzó döntésük alapján az I., II. és III. tételhez is Záborszky Katariina komponálta a legjobb művet. A Finnországban élő hegedűművész 3000 euró díjazásban részesül, valamint bemutatkozhat a Beethoven Budán 2017 fesztivál nyitóhangversenyén, a Budai Várban. A 18. alkalommal meghirdetett zenei esemény, május 3. és 7. között hét különleges koncerttel várja a muzsika szerelmeseit.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink