A leggazdagabb oroszok vagyonát nem fenyegeti az orosz-ukrán háború

Hírek vg.hu
A Forbes idei listáján szereplő orosz üzletemberek együttes vagyona közel a hatodával nagyobb a múlt év elejinél. A Lukoil volt vezére, Vagit Alekperov most először került az orosz lista élére, ahogyan jó eséllyel az ő fia leggazdagabb orosz örökös is.

A világ leggazdagabb üzletembereinek rangsorában 125 orosz szerepel, tizenöttel több mint tavaly. Összvagyonukat – amely az év során 14 százalékkal nőtt – a Forbes magazin 576,8 milliárd dollárra becsülte. A globális listán szereplő oroszok száma rekordot ért el

Tavaly 64 orosz milliárdos vagyona nőtt, 24-é csökkent, négyen visszatértek a listára, 19-en pedig előtte soha nem voltak milliárdosok.

Energiacégek tulajdonosai az élmezőnyben

Az első helyet a Jövőnk Alapítvány Köztanácsának elnöke, Vagit Alekperov szerezte meg, aki öt helyet emelkedett az év során. A Lukoil exelnöke most először áll a lista élén, a vagyona 20,5 milliárd dollárról 28,6 milliárd dollárra nőtt az év során. Vagit Alekperov 2022 áprilisában mondott le a Lukoil elnöki posztjáról, néhány nappal azután, hogy az Egyesült Királyság szankciókat vezetett be ellene. (Partnere, Leonyid Fedun a 14. helyre került, az ő vagyonát a magazin 10,5 milliárd dollárra becsülte.)

Vagit Alekperov lett a leggazdagabb. / AFP

Az orosz rangsorban a második helyet Leonyid Mihelszon szerezte meg 27,4 milliárd dollárral, aki a Novatek 24,6 százalékát és a Szibur 30,6 százalékát birtokolja. Tavaly a vagyont mindössze 21,6 milliárd dollárra becsülték.

A múlt év novemberében az Egyesült Államok szankciókat vezetett be az Arctic LNG, a Novatek cseppfolyósított földgáz előállítására irányuló, 19,8 millió tonna tervezett kapacitású projektje ellen, emiatt az üzem 2024 januárjára tervezett kereskedelmi szállításait elhalasztották.

A dobogó harmadik helyére az NMLK és a First Port Company társtulajdonosa, Vlagyimir Liszin került 26,6 milliárd dolláros vagyonnal. Az Oillcapital összefoglalója nem emeli ki a negyedik és az ötödik leggazdagabb orosz üzletembert, de a felsorolásában szerepelteti őket. Alekszej Mordasov és családja következik nettó 25,5 milliárd dolláros vagyonnal, a neve mögött a Capital Severstal, a Nordgold, a TUI, a Lenta és a Power Machines cégek neve szerepel, tulajdoni hányadok nélkül. Utána Vlagyimir Potanyin következik 23,7 milliárd dollárral. Az övé a Norilszki Nikkelkombinát 37 százaléka, a Roszbank 45 százaléka, és a TCS csoport 35 százaléka.

A hatodik helyen Gennagyij Timcsenko (Novatek, Szibur, Sztrojtranszgaz, Transzoil) végzett 23,4 milliárd dollárral a tavalyi 18,6 milliárd dollár után. A hetedik helyre az Eurohzim tulajdonosa, Andrej Melnyicsenko áll. Mihail Fridman (a LetterOne és a WintershallDea tulajdonosa) a 10. helyen áll 13,1 milliárd dollárral, míg LetterOne partnere, German Han a 20. helyen, 8,5 milliárd dollárral.

Befutottak a kommunikációs piac szereplői is

Figyelemre méltó, hogy az idén a leggazdagabb 20 orosz üzletember között nemcsak a VK és a Telegram alapítója, Pavel Durov szerepelt, hanem a Buhman fivérek is, az okostelefonokra játékokat fejlesztő Playrix játékcég alapítói, amely bezárta oroszországi irodáját. A ranglista többi orosz szereplője is jól ismert: ők a bányászat, a kohászat, a szén-, a vegyipar és a villamosenergia-ipar nagyvállalkozói.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink