A legenyhébb büntetést kaphatja az Index újságírója egy lejárató cikk miatt

Hírek
A bíróság úgy ítélte meg, hogy a legenyhébb büntetést adná Dezső Andrásnak, amiért lejárató cikkével hírhamisítást és bűncselekményt követett el - írja a 888.  

A 888 még októberben írta meg, hogy az Index.hu újságírója olyan személyes adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek törvényi védelem alá esnek. Az adatok nyilvánosságra hozására azért lehetett szüksége az újságírónak, hogy ezzel lejárassa áldozatát.

Natalie Contessa af Sandeberg, a svéd-magyar nő, aki még márciusban az M1-en arról beszélt, hogy a tömeges bevándorlás végleg megváltoztatta Svédországot, ahonnan 2018 elején hazaköltözött felkereste a 888-at. Sandeberg azzal az információval fordult a portálhoz, miszerint az indexes Dezső András elleni vádemelésről várhatóan hamarosan dönteni fog az ügyészség. Egy hónapja a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség újságírói kérdésre válaszolva jelezte a 888-nak: az ügyészség vádat emelt az Index.hu munkatársa ellen különleges személyes adattal való visszaélés miatt. A kerületi ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság az ügyben tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozzon büntető végzést.

A 888 hozzáteszi: A különleges személyes adatokkal való visszaélés vétségének elkövetésére azért volt szüksége Dezső Andrásnak, hogy lejárathassa áldozatát. Az Index munkatársa nem törekedett arra, hogy Sandeberg állításaival vitatkozzon, vagy azokat esetleg megpróbálja megcáfolni. Az újságíró egyszerűen le akarta járatni. Mégpedig úgy, hogy a nő korábbi, svédországi „bűnügyeit” hozta nyilvánosságra. A jogszabályok értelmében ezt csak Sandeberg hozzájárulásával tehette volna meg. Emellett a nő által elkövetett „bűncselekmények” olyan ügyek, amelyek Magyarországon – és a legtöbb országban – nem számítanának bűncselekménynek.

Az ügyészség próbára bocsátást javasolt Dezső ügyében. Ezzel a döntéssel a bíróság magát a büntetés kiszabását halaszthatta volna el meghatározott időtartamra, mely 1 évtől 3 évig terjedhet. Az ügyészség Dezső esetében 1 év próbára bocsátást javasolt a bíróságnak. A bíróság azonban enyhébb büntetést is elegendőnek tartott: a büntetővégzés megrovást tartalmaz személyes adattal visszaélés vétségének elkövetése miatt. Az indoklás szerint az enyhítést azért tartotta szükségesnek a bíró, mivel "cselekménye az elbíráláskor már nem veszélyes", vagy csekély fokban veszélyes a társadalomra. – számolt be a 888 értesülései alapján a legújabb fejleményekről.

A portál úgy véli: ez az érvelés vitatható annak fényében, hogy Sandebergről számos valótlanság látott napvilágot, és ezeket a valótlanságokat az üggyel foglalkozó ellenzéki médiumok minden alkalommal igyekeznek leközölni.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink