A lassuló ingatlanpiacon is kelendőek a panelek

Hírek M. O. A.
Nagyot fordult a világ a házgyári lakások körül. Épülésükkor csodának, később szitokszónak számítottak, a pandémia ideje alatt pedig a megváltozott vásárlói szokások miatt váltak mellőzötté a lakáspiacon. A 2022 óta újra reneszánszát élő ingatlantípus erőssége a rezsivédett címkével együtt tovább növekedett. A panellakások még mindig viszonylag rövid idő alatt eladhatók.

A rezsicsökkentés módosítása óta felértékelődött a házgyári lakások fontossága mind a vidéki, mind a fővárosi ingatlanpiacon. A kiszámítható fenntartási költségük miatt egyre kedveltebb házgyári lakások értékesítési ideje a gyengébb második félévben sem emelkedett, a Duna House 2022-es negyedik negyedéves adatai alapján átlagosan 2 hónapnál kevesebb időre volt szükség a sikeres tranzakciózárásig régiótól függetlenül – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője a társaság közleménye szerint. Bár a dráguló hitellehetőségek és a gazdasági bizonytalanságok ellenére az ingatlanpiaci kereslet az év végére lefeleződött, a rezsivédett panellakások iránti kereslet azonban továbbra is kitart.

A technológia viszonylag egységes, , amelyik lakás feltűnően drágább a környékbelieknél, ott jórészt a „beltartalom” dobja meg a vételárat
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A fővárosi lakótelepeken a tavalyi év adatai alapján a 2021-es év átlagos négyzetméteráraihoz képest 19-54 százalékpontos áremelkedés tapasztalható. A 2021-es árszinthez képest a legnagyobb mértékben a Bécsi úti (54 százalék), az újpalotai (40 százalék) és a gazdagréti lakótelep lakásainak négyzetméterárai drágultak, az itt meghirdetett ingatlanok végső ára 38 százalékponttal emelkedett. A tavalyi év során a Fehérvári úti lakótelepen költöttek a legtöbbet a vásárlók, itt átlagosan majdnem 900 ezer forintra rúgott az ár négyzetméterenként a Duna House tranzakciós adatai szerint, míg 2021-ben 650 ezer forint is elegendő volt egy négyzetméterre ezen a területen.

Közel azonos árakon juthattak a vásárlók panellakáshoz Gazdagréten, míg a Bécsi úton és Vizafogón az átlagos négyzetméterárak 805-850 ezer forint között alakultak. Ár szempontjából Havanna és Óhegy jelenti a legjobb befektetést, ezeken a területeken 571-607 ezer forintos négyzetméteráron is megoldható az otthonteremtés.

Panellakás százmillió forintért?

Lapunk megkeresésére Benedikt Károly elmondta, az elmúlt negyedévben, a Duna House által értékesített ingatlanok adatai alapján megállt az áremelkedés a keleti és a nyugati országrészben is mind a téglaépítésűek, mind a panelek tekintetében. Panelotthont keleten átlagosan 456 ezer forintért lehetett vásárolni négyzetméterenként, a nyugati régióban 494 ezer forint ez az érték. Az irányárváltozás a keleti házgyári lakások esetében minimális, azonban a nyugati régióban már 3 százalékot is változtatnak a tulajdonosok a hirdetés során. A vevői alku mértéke 4-5 százalék volt. A budai paneleknél 39, a pesti oldalon pedig 34 százalékkal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak 2021 negyedik negyedévéhez képest, így Budán 863 ezer, Pesten 728 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. A budai paneleknél öt százalékpontot emelkedett az alku, így itt már 7, Pesten háromszázalékos volt az alku mértéke. Ami a kimagasló árakat illeti, ízlés dolga mondta Benedikt Károly, egy lokálpatriótának, aki ragaszkodik az adott környékhez, lakótelephez, elképzelhető, hogy minden pénzt megér, ha a szóban forgó lakás olyan, amelyről mindig álmodott.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője lapunk megkeresésére az árak kapcsán két dologra is felhívta a figyelmet. Régóta zajlanak a panelprogramok, és van már olyan város is, ahol minden vagy szinte minden panelházat korszerűsítettek már. Amiért a jó környék és a panelprogramon kívül mégis sokba kerülhet egy ilyen ingatlan, a lakáson belüli tartalomban keresendő. A szakember szerint a házgyári technológiák viszonylag egységesek, nincsenek rejtett buktatók, könnyű felújítani. A felújított panelek átlagosan 10-15 százalékkal többet érnek, és ha a téglaépítésűekkel vetjük össze, egy ugyanakkora alapterületű panellakás még mindig húsz-huszonöt százalékkal olcsóbb a nem házgyáriakhoz képest.

Borítókép: Reuters / Marko Djurica

Ezek is érdekelhetnek

További híreink