A lakásfelújítások után kössünk új biztosítást

Hírek Tóth Balázs
A gazdasági nehézségek ellenére töretlen a lakosság felújítási kedve. A lakásfelújításra fordított összeg a jelenlegi infláció sújtotta helyzetben is megtérülhet, egyúttal érdemes módosítani a biztosítási szerződést vagy aki nem tette, újat kötni.

A GKI és a Masterplast közös kutatása alapján mintegy 800 ezer magyar háztartás tervezi, hogy 2023 nyaráig felújítja a lakását. Egy felújítás növeli az ingatlanunk értékét, ezért a lakásbiztosításunkat is célszerű felülvizsgálni annak érdekében, hogy elkerüljük az alulbiztosítottságot – derült ki az Allianz közleményéből. Az Allianz Hungária szakértője szerint fontos ilyenkor átgondolni, mire figyeljünk egy új biztosítás megkötésekor. Egy-egy nagyobb volumenű beruházás, mint például hozzáépítés, tetőtér beépítés, emeletráépítés, energiatakarékos megoldások alkalmazása, felújítás vagy korszerűsítés olyan mértékű ingatlan-értékemelkedést jelenthetnek, amelynek megfelelő követésére és érvényesítésére az évenkénti indexálás nem feltétlenül elegendő.

Minden lakásfelújítás megtérül, növeli az ingatlan értékét, komfortját, ennek megfelelően a biztosítási szerződést is érdemes felülvizsgálni
Fotó: Pesthy Márton / Veszprém Megyei Napló / Pesthy Márton

Hasonló a helyzet, ha újabb műszaki cikkek vagy a korábbinál értékesebb berendezések, bútorok, egyéb ingóságok vásárlása miatt nő meg a lakás értéke, így fennállhat az alulbiztosítottság veszélye. A tapasztalatok szerint a lakásbiztosítások többségét az ingatlanokba való beköltözéskor kötik meg, és évről-évre automatikusan hosszabbítják meg érdemi változtatás nélkül, holott egy ingatlan a benne lévő ingóságainkkal együtt a legértékesebb vagyonunk. A statisztikák szerint átlagosan 3-4 lakásban élünk életünk során, és a beköltözéshez képest sok mindennel gazdagítjuk azt az évek alatt, legyen szó akár ingóságokról vagy az épület felújításáról. „Ha ezt nem követjük a biztosításunk rendszeres átvizsgálásával, akkor az otthonunk alulbiztosítottá válhat. Vagyis a biztosítási szerződésben meghatározott összeg alacsonyabb lesz, mint az ingatlan helyreállítási értéke, illetve a biztosított vagyontárgy újra beszerzési értéke. A problémára viszont az esetek többségében csak egy káreset megtörténte után, a kárszakértői felmérés során derül fény” – magyarázza Tollmayer György, az Allianz Hungária Zrt. lakossági vagyon termék-és portfólió menedzsment osztályának vezetője.

Mire figyeljünk az új lakásbiztosítás megkötésekor

Egy, az otthonunkban bekövetkező káresemény ügyintézésekor a biztosító az aktuális szerződésben szereplő fedezetek és értékek alapján téríti meg a kárunkat. Tehát, ha például egy-egy jelentős értéknövekedéssel járó beruházást követően nem frissítjük szerződésünket, vagy az éves indexálás során a létrejött szerződés biztosítási összege és díja nem tudja követni a piaci árak és az infláció miatt megnövekedett helyreállítási költségeket, akkor előfordulhat, hogy a biztosítási összeg nem fedezi egy nagyobb kár helyreállítását. „Éppen ezért nagyon fontos, hogy szerződéskötéskor pontosan határozzuk meg a biztosítani kívánt ingatlan paramétereit és a vagyontárgyak értékét, illetve felújítástól függetlenül is évente legalább egyszer érdemes felülvizsgálni, és szükség esetén megújítani az érvényben lévő szerződésünket. Hiszen az életmódunk, az otthonunk, ezzel együtt pedig az igényeink, illetve az elérhető biztosítási konstrukciók is változhatnak” – tette hozzá a szakember. Emiatt érdemes évente legalább egyszer megvizsgálni, hogy egy felújítás után mennyivel nőtt meg az ingatlanunk értéke, illetve milyen új berendezések kerültek a lakásba, a házba, illetve például a ház tetejére tettünk-e fel napelemeket. Azt is hasznos megnézni, hogy az esetleg megvásárolt új eszközök, műszaki berendezések, bútorok mekkora összegben növelték meg az ingatlan értékét. Meg kell vizsgálni, hogy milyen kockázatoktól tartunk, milyen káraink keletkezhetnek, illetve mi jelenti számunkra a legnagyobb veszélyt.

TÓTH BALÁZS

Borítókép: Rosta Tibor/MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink