A külpiacra lépő cégeknek diplomáciai képzés indul

Hírek Figyelo.hu

Vadonatúj képzéssel rukkolt elő néhány hete a Magyar Diplomáciai Akadémia, a nemzetközi szinten is egyedülálló intézmény már nemcsak a külügyi területen dolgozó szakemberek felkészítéséért és a diplomata utánpótlás kineveléséért felel, hanem új perspektívát nyitott a külpiacra lépő vállalkozásoknak is – mondta Pacsay-Tomassich Orsolya a Magyar Nemzetnek.

Az akadémia elnöke, Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára a lapnak elmondta:

a hatékony fellépés, a jó tárgyalási technika vagy az adott régióra jellemző illemszabályok ismerete komoly fegyvertárat jelent a magyar cégeknek.

Mivel a kormánynak prioritás a magyar cégek külpiaci versenyképessége és a külföldi tőke bevonzása, szeretnénk hozzájárulni a vállalatok sikereihez – mondta Pacsay-Tomassich Orsolya.

Alig egyéves fennállásuk alatt már három képzési programmal is büszkélkedhetnek, idén februárban pedig útjára indították a Corporate Diplomacy programot, amellyel az üzleti szféra felé nyitnak.

A Corporate Diplomacy programban, amely egy hat hónapos, 120 órás kurzus, jelenleg hat vállalat – a Tungsram, a Deloitte, a GE Magyarország, a Hell Energy, az OTP és a Richter Gedeon – munkatársai vesznek részt a képzésben – mondta az államtitkár.

A kormányzat és ezen belül a külügyi tárca is kiemelt feladatának tekinti, hogy minél több szolgáltatást tegyen elérhetővé a hazai cégeknek, és az államigazgatásban felhalmozott tapasztalat és szaktudás átadásával is támogassa a vállalatok és a vállalkozások sikeres piacra lépését.

Az első szemeszter kísérleti jelleggel, 18 fővel indult el, ami ideális létszámot biztosít a csoportmunkákhoz és a tudásanyag elsajátításához.

Úgy látjuk, hogy a vállalatok részéről nagy az érdeklődés, és folyamatosan növekszik az igény, ezért már most azon gondolkodunk, hogyan bővítsük a programot – fogalmazott Pacsay-Tomassich Orsolya, megjegyezve: hosszú távú célkitűzésük, hogy közelebb hozzák egymáshoz a közigazgatás vezetőit és a vállalati stratégiai döntéshozókat.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

További anyagaink