A külkereskedelem fókusza továbbra is Európa

Hírek Figyelo.hu

Közzétette a februári külkereskedelmi termékforgalom első becslését a Központi Statisztikai Hivatal. Magyarország a kivitel és a behozatal zömét továbbra is az EU 27 tagállamával bonyolította le- olvasható a Világgazdaság cikkében.

Mintegy 1,1 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet februárban – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amely ma reggel tette közzé az idei második hónap külkereskedelmi termékforgalmának első becslését. A mérés szerint

februárban az export euróban számított értéke 3,9, az importé 0,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 343 millió euróval javult. A KSH ugyanakkor azt is jelezte, hogy a koronavírus-járvány külkereskedelmi termékforgalomra gyakorolt hatása a részletes adatok rendelkezésre állásával a második becslésben vizsgálható majd.

Ez április végén esedékes.

Az első körös adatok alapján mindenesetre megállapítható, hogy a kivitel értéke 9 milliárd 426 millió eurót (3177 milliárd forintot), a behozatalé 8 milliárd 308 millió eurót (2799 milliárd forintot) tett ki 2020 februárjában. Így a termék-külkereskedelmi többlet 1,1 milliárd euró (mintegy 378 milliárd forint) volt. A külkereskedelem fókusza továbbra is Európa:

a kivitel 81, a behozatal 77 százalékát az Európai Unió 27 tagállamaival bonyolította le Magyarország.

Az év első két hónapjában az export 103,3 százalékkal, az import 101,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A 1,541 milliárd euró kéthavi exporttöbblet 382 millió euróval több, mint a múlt év azonos időszakában volt.

.

Borítókép: Lukas Gojda, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink