A közlekedésben is fontos a szellemi tulajdon védelme

Hírek B. M. T.
A közlekedési ágazatban, a járműiparban felhalmozódott szellemi vagyon hatékonyabb védelmét szolgálja egy új megállapodás.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) együttműködési megállapodást kötött a KTI Közlekedéstudományi Intézettel (KTI), hogy a közlekedési szektor szereplői is tudatossá váljanak a szellemitulajdon-védelem területén, és lehetőség nyíljon a szellemi alkotások hatékonyabb hasznosítására – közölték az érintett szervezetek a Figyelővel.

„Hazánk az elmúlt években fontos szereplőjévé vált a járműiparnak, hiszen több neves vállalatnak van telephelye Magyarországon. Habár az autóipari cégek többsége nagyon is tisztában van azzal, mekkora értéke van saját szellemi tulajdonának megvédésében, ugyanakkor fontosnak tartjuk megszólítani a közlekedési ágazat minél több szereplőjét, hogy ők is tudatosabbá váljanak. Hiszen amíg a nagy nemzetközi vállalatok szabadalmakkal, védjegyekkel, használatiminta-oltalmakkal bástyázzák körbe innovációikat, addig a velük kapcsolatban álló, kisebb beszállítók már korántsem biztos, hogy ügyelnek erre. De ugyanúgy igaz lehet ez az árufuvarozással foglalkozó vagy közlekedési infrastruktúrafejlesztéssel foglalkozó cégekre, amelyek esetében szintén fontos elem a brandépítés” – fogalmazott a megállapodás kapcsán Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

„A KTI Közlekedéstudományi Intézet a Technológiai és Ipari Minisztérium egyik kutatóbázisa, Magyarországon a közlekedéstudomány, illetve a logisztikatudomány megkerülhetetlen szereplőjeként tevékenykedik. Küldetésünknek tekintjük, hogy a nálunk létrejött szellemi vagyonnal kapcsolatban gondos gazdaként tudjunk eljárni, vagyis helyesen értékeljük, megfelelő módon gondoskodjunk az oltalmukról, adott esetben szakszerűen fejlesszük tovább és hasznosítsuk azokat. A KTI első állami háttérintézményként kötötte meg a kiemelt stratégiai együttműködési megállapodást az SZTNH-val, amelynek keretében szakszerű segítséget kap a társaság a szellemi termékek szervezeten belüli kataszteri felmérésében, értékének meghatározásában, javaslatot kap esetleges jövőbeli fejlesztési irányokra, így elősegíti a hatékonyabb hasznosítást, valamint hozzájárul a kollégák érdekeltségének erősítésében, amely a későbbiekben piaci értéket is jelent a társaságnak” – emelte ki az együttműködés kapcsán Gál András Levente, a KTI ügyvezetője.

Fotó: MTI/Vajda János Képünk illusztráció

Ezek is érdekelhetnek

További híreink