A középkori parasztoknak több szabadidejük volt, mint ma nekünk

Hírek
Az életet ugyan beárnyékolta a középkorban a rettegés az éhínségtől, a betegségektől, a háborúktól, továbbá a táplálkozás és a személyes higiénia is sok kívánnivalót hagyott maga után. De egy dolgot egész biztosan elirigyelhetünk: a vakációt - írja egy amerikai kutató.  

A szántás és a betakarítás ugyan nehéz  időszak volt, de a középkori paraszt minimum két hónapot, de akár fél évet is pihenéssel tölthetett. Voltak családi és egyházi ünnepek, munka nélküli vasárnapok, néha mutatványosok jöttek a városba, vagy sporteseményeket rendeztek, az is mindig adott okot pihenésre. Ha nem is teljesen árnyalt ez a kép, de mégis rávilágít arra, hogy a természettel harmóniában álló, gazdálkodásra alapuló életformában voltak olyan időszakok, amikor nem szakadtak bele a munkába az emberek. 

A cikkíró az állítja, a fentiekkel szemben a modern kapitalizmusban egészen más a helyzet,  az amerikai munkások egy évben átlagosan nyolc napot mennek szabadságra. John Maynard Keynes, a modern közgazdaságtan atyja azt jósolta, hogy 2030-ra már inkább a szabadidő és nem a munka jellemzi majd az életmódunkat. De ez egyelőre nem így áll. Bármeddig tekintünk vissza az időben, úgy fest, az amerikai munkás ma többet dolgozik, mint 200-300-400 évvel ezelőtt élt elődei. Az élet tempója a középkorban lassú volt, volt idő nyugodt étkezésre, ebéd utáni szundikálásra. Elődeink ugyan nem voltak gazdagok, de rengeteg szabadidejük volt.

Ma viszont, a 21. században az USA az egyetlen fejlett ország, amelyben nincsen nemzeti szabadságolási szabályozás. Rengetegen dolgoznak az állami ünnepeken, nem használják fel a szabadnapjaikat. Akik eljutnak szabadságra, azok is félig készenlétben maradnak, válaszolnak az emailekre a strandon. A magas munkanélküliség, a munkahelyi bizonytalanságok miatt a dolgozók nem merik képviselni az érdekeiket, és elfogadják a rájuk kényszerített vállalati kultúrát, amelyben nincsen szabadság.

Pedig tanulmányok tucatjai írnak arról, hogy a túlterheltség a termelékenység csökkenéséhez vezet, viszont a szabadság után nő a hatékonyság, a kipihent, feltöltődött dolgozó sokkal jobban teljesít.

Már Európában is  – ahol 25-30 nap szabadság jár évente a dolgozóknak – lehet hallani olyan hangokat, hogy a hosszú szabadságok világa lejárt. Azonban a kiégésen túl nem csak az idegrendszer és az egészség megy tönkre, de a családi és baráti kapcsolatok is megsínylik azt, ha nincsen elegendő szabadideje az embereknek. Furcsa paradoxona ez a modern, mesterséges intelligenciát hájpoló, digitalizáció bűvkörében élő világunknak.

Borítófotó: Honfoglalás kori ruhában mennek az Őskultúra Alapítvány tagjai Szigethalmon, az Emese park elnevezésű középkori skanzenben. Az Emese parkot az Őskultúra Alapítvány üzemelteti egy volt katonai laktanya hangárjában és környékén. (MTI Fotó: Beliczay László)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink