A közép-amerikai embercsempészek utazási irodaként működnek

Hírek
A sommás megállapítás Kevin McAleenantől, az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Minisztériumának biztosától származik, aki elmondta: az embercsempészek főképp a családokra vadásznak, és azzal hitegetnek: „hogyha hozod a gyermekedet, nem fognak kitoloncolni Amerikából”.  

A határvédelmi biztos azonban rávilágított a lényegre: a bűnözők számára a családok stratégiai jelentőségűek, ugyanis ezeket a veszélyeztetettnek számító csoportokat arra használják fel, hogy eltereljék az amerikai rendvédelmi szervek figyelmét. Erre azért van szükségük, hogy könnyebben juttassák el a kábítószert Közép-Amerikából az Egyesült Államokba.

Az embercsempészek hétezer dollárt kérnek egy útért, azonban veszélyesebb szituációkban, (mint a folyókon való átkelés) plusz ötszáz dollárt is felszámolnak a migrációra buzdított emberektől.

Az üzlet nagyon megy a bűnözőknek, az adatok alapján közel hatvanezer ember próbált bejutni Amerikába csak novemberben, ezeknek 85 százaléka illegális módon.

McAleenan számokra hivatkozva kijelenti, hoyg a demográfiai mutatók is megváltoztak: a migránsok régebben egyedülálló, felnőtt férfiak voltak, ebben az évben azonban főképp családok próbálnak bejutni az államok területére.

A migránsok bűnbandák kezében vannak, kihasználják a naivitásukat, miközben egyfajta pajzsként használják őket. A fő cél ugyanis a kábítószer bejuttatása az államokba.

 

Borítófotó: Menekültek próbálnak átjutni az El Chaparral határátkelőnél a mexikói-amerikai határkerítés mexikói oldalán, Tijuana városnál 2018. november 25-én. (MTI/EPA/EFE/David Guzmán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink