A közel-keleti és az ázsiai kereslet húzza az amerikai fegyvereladásokat

Hírek
Trump elnök arra ösztökéli az amerikai diplomáciai testületet, hogy az minél több fegyvereladást  készítsen elő. Az orosz értékesítések csökkentek, de Moszkva így is a világ második legnagyobb fegyverexportőre - írja a Bloomberg.

Az amerikai fegyvereladások szerint 2013. és 2017. között 25 százalékkal emelkedtek – közölte becsléseit hétfőn a Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).  A globális fegyverexportban az Egyesült Államok 34 százalékra növelte részarányát. A második legnagyobb fegyvergyártó, Oroszország részaránya 22 százalék. Orosz fegyverekből a fenti időszakban 7 százalékkal kevesebbet adtak el.

A SIPRI által gyűjtött adatok szerint a kereslet a Közel-Keleten és Ázsiában különösen erős, Afrika, Amerika és Európa fegyverkezési tempója kicsit lassult. A teljes amerikaii fegyverexport 49 százalékát a Közel-Kelet veszi fel, ezen belül is Szaúd-Arábia a legfontosabb piac. Az olajkirályság importja az elmúlt években 225 százalékkal emelkedett, így a világ második legnagyobb fegyvervásárlójának számít.

A közel-keleti válság, a fegyveres erőszak terjedése, a szíriai háború oda vezetett, hogy az Egyesült Államok és Európa között vita bontakozott ki egy esetleges fegyvereladás-korlátozásról – áll a SIPRI jelentésében. Hozzátehetjük, hogy Trump elnök külpolitikájától mi sem áll távolabb, mint korlátozni az amerikai fegyverexportot. Sőt az elnök éppenhogy ezzel akar – többek között – nagyobb lendületet adni az amerikai gazdaságnak. Ezt támasztja alá az is, hogy Trump elnök egyik első külföldi útja Szaúd-Arábiába vezetett, ahol egy 110 milliárd dolláros fegyverüzletről kötött keretmegállapodást tavaly májusban.

Trump kampányt indított “Buy American” (Vásárolj amerikai terméket) jelszóval, ebben az amerikai katonai attaséknak és diplomatáknak feladatául szabta, hogy segítsék a fegyvergyárakat értékesítéseik növelésében.

Kína az ötödik legnagyobb fegyverexportőr volt, kivitele 38 százalékkal emelkedett. Legnagyobb vásárlója Pakisztán. Globális szinten a legtöbb fegyvert India veszi, 12 százalékos részaránnyal. Az elmúlt öt évben importja 24 százalékkal emelkedett.

Fegyverkereskedő a 25. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállítás megnyitóján a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2018. február 15-én. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink