A kormány továbbra is megvédi a családokat a magas kamatoktól

Hírek

A koronavírus-járvány, az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók következtében kialakult nehéz gazdasági helyzet miatt a lakosság számára elérhető hitelkamatok a jegybanki alapkamattal együtt drasztikusan megnőttek. Célzott és hatékony kormányzati beavatkozás nélkül családok veszítették volna el otthonukat, a megemelkedett törlesztőrészletek miatt – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A kormány egyértelművé tette, hogy nem ismétlődhet meg a Gyurcsány-korszak hitelezési- és lakhatási kudarca, amikor először devizában eladósították, majd sok esetben földön futóvá tették a családokat.

A kormány ennek elkerülése érdekében 2022. januárban bevezette a lakossági kamatstopot, amelyet kibővített és többször is meghosszabbított annak érdekében, hogy megvédje a háztartásokat a magas hozamkörnyezet negatív hatásaitól.

A lakossági kamatstop jelenleg is 300 ezer családot véd a magas kamatokkal szemben, miközben a bevezetése óta közel 160 milliárd forintos megtakarítást jelentett az érintett családok számára. Ez egy ügyfélre vetítve átlagosan 420 ezer forintos törlesztőrészletmegtakarítást jelent.

A kormány októberre egy számjegyűre szorította vissza az inflációt, azonban a jegybanki alapkamat mértéke – bár csökkent az elmúlt időszakban – továbbra is jelentős, így a családok a jelenlegi helyzetben is magas kamatokkal és törlesztőrészletekkel szembesülnének.

A kormány a családok és a lakhatás biztonságának további megvédése érdekében ezért arról döntött, hogy a lakossági kamatstop intézményét 2024. július 1-ig ismételten meghosszabbítja.

A kamatstop intézménye azonban támadás alatt áll, hiszen Brüsszel az úgynevezett országspecifikus ajánlásokban egyértelművé tette, hogy el akarja törölni ezt az intézkedést. A kormány ezért mindenkit arra biztat, hogy a szuverenitásunk védelméről szóló konzultáció keretében erről is fejtse ki véleményét.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink