A kormány meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát

Hírek vg.hu
A kedvezményes lakásáfa 2030 végéig is alkalmazható az olyan ingatlanok esetében, amelyek építési engedélye, bejelentése 2026 végéig megtörtént – közölte a Világgazdaság.

Jó hír a családoknak és az építőipari vállalkozásoknak: a kormány további két évvel meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát – írta a Facebookon Varga Mihály.

A pénzügyminiszter posztja szerint 2026. december 31-ig az új építésű lakásokat (150 négyzetméterig) és családi házakat (300 négyzetméterig) 5 százalékos áfakulcs terheli.

A politikus hozzátette, hogy a kedvezményes adókulcs akár 2030 végéig is alkalmazható az olyan ingatlanok esetében, amelyek építési engedélye, bejelentése 2026 végéig megtörtént. A könnyítést a szakmai szervezetek, az ÉVOSZ és az MKIK is támogatták. „Az adócsökkentéssel a kormány évente 200 milliárd forintot hagy az embereknél, miközben a magyar építőiparnak is jelentős segítséget nyújt. A költségvetés biztosítja az adócsökkentéshez szükséges forrásokat, az intézkedés a hiánycélt nem veszélyezteti” – írta Varga Mihály.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy több mint félszázra nőtt a kijelölt rozsdaövezeti akcióterületek száma, miután egy gyakorlatilag észrevétlen maradt év végi kormányrendeletben újabb húsz ingatlant minősítettek át. A rozsdaövezeti területek előnye idén tovább nőtt, ugyanis csak itt igényelhetik vissza a lakásáfa összegét a vevők, köztük a CSOK-osok is, ha saját célra vásárolnak. A kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa határideje is közeledik, idén jogerős építési engedélyt kell szerezniük az arra pályázó fejlesztőknek.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetnek

További híreink