A kormány idén is meghirdeti a Nyári diákmunka programot

Hírek Figyelő
Hamarosan indul a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra. A kormány 10 éve töretlen sikerrel meghirdetett kezdeményezésére június 15-től jelentkezhetnek a fiatalok.

Idén immár 10 éve hirdeti meg a töretlen sikernek örvendő Nyári diákmunka programot a Kormány, amelyre ezen a nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak – hívta fel a figyelmet Czomba Sándor. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közleményében rámutatott: a 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését.

– A Kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta súlyos gazdasági helyzetben is mindent megtesz a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek védelme érdekében, 2010 óta a teljes foglalkoztatottság elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. A 2010-es szinthez képest ma 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót – emlékeztetett az államtitkár.

Diákmunka 02

A kabinet a program tíz éve alatt eddig több mint 267 ezer tanuló, hallgató foglalkoztatását támogatta. Fotó: MTVA/Jászai Csaba

A programba 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek. A támogatásokat önkormányzatok, és a mezőgazdaságban, turizmusban vagy vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. A sikeresen pályázók legfeljebb 2 hónap időtartamra, napi 6 órányi munkavégzéshez kapcsolódó munkabért kaphatnak.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 222.300 forint vehető figyelembe, míg a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 174.000 forint, amelyek összege rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén arányosan csökken.

A diákok 2023. június 15-től – a program indulásával egy időben – regisztrálhatnak a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál, a támogatással elhelyezkedő fiatalok legkorábban 2023. július 1-ével állhatnak munkába. A kabinet a program tíz éve alatt eddig több mint 267 ezer tanuló, hallgató foglalkoztatását támogatta, mintegy 27 milliárd forinttal. A kormány döntésének köszönhetően a 25 év alattiak zsebében, tekintettel az szja-mentességükre, több pénz maradhat, amely elérheti a 142-181 ezer forintot.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

További híreink