A kormány csak a hazai költségvetésből fedezi a védekezés kiadásait

Hírek Figyelo.hu

Bár a gazdasági kilábalás már megkezdődött, a veszélyhelyzet utáni újraindítás a költségvetésből továbbra is komoly forrásokat igényel. A kormány szándéka az, hogy minden segítséget megadjon a magyar vállalkozásoknak, és annyi munkahelyet teremtsen, ahányat a járvány megszüntet. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a gazdaságvédelmi intézkedések és a védekezési kiadások következtében

a központi alrendszer hiánya július végére megközelítette a 2165 milliárd forintot.

2020 első hét hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2165 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1841,4 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 12,7 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 336,3 milliárd forintos hiányt értek el.

Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 352,7 milliárd forintot tett ki. 2020 július hónapjában a központi alrendszer 328 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben a 2019. évi azonos havi 37,2 milliárd forintos többlettel.

2020 júliusában nem érkezett uniós bevétel a költségvetésbe, így a 2020. évi első héthavi bevétel összesen 489,5 milliárd forintot tett ki.

Ugyanakkor a 2020. évi, július végi uniós kiadások megközelítették az 1274,9 milliárd forintot. Elmondható, hogy a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat – így a szükséges eszközök beszerezésére kiadott több mint 520 milliárd forintot – és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat a kormány teljes mértékben a hazai költségvetésből fedezi.

Emellett a hazai kiadások közül 2020. július végéig kiemelendők a kiemelt közúti projektekre (140 milliárd forint), valamint a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (123,1 milliárd forint) fordított források.

Ezeken kívül fontos kiadásként megjelennek a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból (81 milliárd forint), a közúthálózat fenntartására és működtetésére (68,4 milliárd forint) kiadott források, valamint a Falusi Útalapból (57 milliárd forint), a közúthálózat felújítására (37,4 milliárd forint), a Modern Városok Program céljaira (29,1 milliárd forint) kifizetett összegek.

Jelentős forrásokat fordított még a költségvetés a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására (27,0 milliárd forint) is. Sor került továbbá – a veszélyhelyzet során nyújtott kimagasló teljesítményük elismeréseként – az egészségügyi és egészségügyben dolgozók egyszeri rendkívüli juttatásának a kifizetésére is, melyre 101,3 milliárd forintot biztosított a költségvetés.

(Borítókép: Üveget formáz egy munkás a Hungarian Table Top Kft. halimbai üveggyárában a versenyképességi támogatói okiratának átadásának napján, 2020. július 10-én. (MTI/Vasvári Tamás)

További híreink