A KKR 33 milliárd dollárért venné meg a Telecom Italiát

Hírek D. GY.

Vasárnapi igazgatósági ülése után a Telecom Italia közölte, hogy részvényenként 0,505 eurós felvásárlási ajánlatot kapott, ami 45 százalékkal haladja meg Telecom Italia (TI) pénteki záróárát. Az ajánlat 10,7 milliárd euróra értékeli a 22,5 milliárd eurós adósságállomány terheit nyögő olasz vállalatot.

A TI igazgatósága közölte azt is, hogy barátságosnak tartja a KKR ajánlatát, azt jóváhagyták az igazgatósági tagok is. Mindazonáltal az ügylethez végső soron a részvényesek, és nem utolsó sorban a vétójoggal rendelkező olasz kormány hozzájárulása is szükséges.

A TI részvényeinek árfolyama a hétfő reggeli kereskedelemben 22 százalékkal 0,42 euróra szaladt fel. Könnyen elképzelhető, hogy tankönyvbe illő felvásárlási háború alakul ki, ugyanis az olasz telekomcég iránt érdeklődik még két befektetői csoport, a CVC és az Advent is. A menedzsment persze boldog ettől és nyitottságát fejezte ki a tárgyalásokra. A KKR-nek jelenleg 37,5 százaléka van a TI hálózati cégében.

A kockázati tőke az utóbbi időben elkezdett melegen érdeklődni az európai telekomcégek iránt.

Az alapok jó üzleti lehetőséget látnak abban, hogy feldarabolják ezeket, külön üzemeltetve, értékesítve hálózataikat és üzleti-lakossági szolgáltatásaikat. Emlékezetes, hogy a TI iránt négy évvel ezelőtt öldöklő harcot folytatott a francia Vivendi és egy amerikai aktivista alap, az Elliott Management – sikertelenül. Nem sokkal később szintén sikertelennek bizonyult a spanyol Telefónica és az amerikai AT&T próbálkozása is. A TI az utóbbi években kínlódik csak, az elmúlt negyedévekben kétszer is figyelmeztette befektetőit, hogy a vártnál alacsonyabb lesz a profitja, holott a pandémia miatt bevezetett korlátozások világszerte növelték a keresletet a telekomcégek szolgáltatásai iránt.

A sajtó egyébként ismét szóba hozta a Vivendit, mondván lehet, hogy ők állnak a KKR vagy a CVC mögött – a franciák ezt kategorikusan cáfolták. Ez azonban nem túl meggyőző, ugyanis Jelenleg a TI legnagyobb részvényese a Vivendi 37,5 százalékkal, a második egy állami bank, a Cassa Depositi e Prestiti csaknem 10 százalékkal.

Az 1990-es években a TI Európa egyik legértékesebb telekomcége volt, azóta azonban egyik válságból a másikba sodródik. Ettől azonban politikai szempontból még meghatározó jelentőségű cég, s a kormánynak meg is van a lehetősége arra, hogy a nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak ítélt tulajdonosváltást megakadályozza.

(Borítókép: Tiziana Fabi, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink