A kínaiak oroszláncsontoktól várják a csodát

Hírek
A hagyományos kínai orvoslásban a mai napig előszeretettel használják tigrisek bundáját, karmait és csontjait. Az alapanyagokhoz ugyanakkor egyre nehezebb hozzájutni: a nagymacskák populációja egyre fogyatkozik, illetve tilos leölt tigriseket szállítani Kínába.  

A szabályozást elég sajátos módon kerülik meg a helyiek: oroszlánokat hozatnak be az országba, majd a húsukat és a csontjaikat úgy adják el, mintha tigrisek lennének. Ez a gyakorlat Laoszban és Vietnémban már régóta működik: az említett országokba csak Dél-Afrikából 2005 és 2015 között 755 oroszlántetemet hoztak be. Ezeken felül pedig 67 koponya és 587 kilogram csont landolt a dél-kelet ázsiai piacokon – állítja a brit Environmental Investigation Agency (EIA).

Pekinben már tavaly is felszámoltak egy bűnszervezetet, amely tigriscsonként értékesítette a valójában oroszlánokból származó "árút". A környezetvédelmi szervezetek most az oroszlánok kihalásától tartanak. Afrikában az egyedek száma állítólag 1993 és 2014 között 43 százalékkal esett vissza. A populációjuk csak pár országban, például Namíbiában, Zimbabwében és Botswanában tudott nőni.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink