A készpénznél is jobban bíztunk a bankbetétekben

Hírek figyelo.hu

Miközben a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya 9,5 százalékkal emelkedett 2020-ban, a betéteknél majdnem kétszer ilyen gyors volt a bővülési ütem. Erős volt az év a készpénz és az állampapírok szempontjából is.

Hozzávetőleg 9,5 százalékkal nőtt tavaly a háztartások pénzügyi eszközeinek mennyisége, és megközelítette a 66 784 milliárd forintot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közzétett adataiból.

A jegybanki statisztikák szerint ugyanakkor több olyan eszközcsoport is akadt 2020-ban, amelynél az átlagot jóval meghaladó ütemben ugrott meg az állomány.

Idetartozik például a készpénz, amelynél egy év alatt közel 13 százalékkal, 5843,2 milliárd forintra ugrott az MNB által kimutatott mennyiség.

Figyelemre méltó, hogy utóbbin belül az idegen fizetőeszközben tartott készpénz állománya ennél is gyorsabban, majdnem 14 százalékkal nőtt, amiben szerepe volt a forintárfolyam mozgásának is.

A betéteket szintén nagyon kedvelték tavaly a háztartások, hiszen

az itt kimutatott állománynövekedés 18,2 százalékot ért el éves alapon, már 12 240 milliárd forinthoz közelítő állomány mellett.

Változatlanul szépen gyarapszik emellett a lakossági állampapírok állománya is, ahol 13,5 százalékos éves növekedést regisztrált az MNB, az állomány pedig 9135,6 milliárd forintra emelkedett.

A lakossági pénzügyi portfólió legnagyobb szeletét adó részvényeknél és részesedéseknél viszont az átlaghoz mérten jóval szerényebb, 6,6 százalékos volt a növekedés, az állomány pedig valamivel 26 900 milliárd forint felett járt az év végén. Ezen belül

a háztartások 4517,2 milliárd forintot tartottak belföldi és külföldi befektetési jegyekben, ami 7,2 százalékos emelkedést jelez 2019 végéhez viszonyítva.

A biztosítástechnikai tartalékok állománya – ahová a biztosításokban és pénztári megtakarításokban lévő pénzeket sorolja a statisztika – 8,7 százalékkal emelkedett egy év alatt, így már csak kevéssel maradt el az 5000 milliárd forinttól.

A pénzügyi eszközökénél kissé gyorsabban nőtt tavaly a háztartások kötelezettségeinek állománya, hiszen a 11 600 milliárd forintot meghaladó mennyiség 12,1 százalékos bővülést tükröz. Ennek nyomán a kötelezettségekkel csökkentett nettó pénzügyi vagyon kereken 9 százalékkal nőtt tavaly a háztartásoknál, elérve így az 55 175 milliárd forintot.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink