A kereslet ösztönzésén lehetne a hangsúly

Hírek figyelo.hu

A súlyosan érintett ágazatokban szükség lehet beavatkozásra, de nem feltétlenül nagy léptékű csomagra, inkább olyan lépésekre, amelyek megalapozhatják a következő évek növekedését – mondta a Világgazdaságnak Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője.

Orbán Viktor kormányfő már a nyár folyamán belengette, hogy az ősszel újabb gazdaságvédelmi akcióterv érkezhet, később pedig Varga Mihály pénzügyminiszter azt közölte, hogy szeptember végéig jöhet meg az átfogó csomag. A nagy bejelentés ugyan elmaradt, de az elmúlt hetekben számos gazdaságösztönző intézkedést jelentett be a kormány.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője

hiányolja az átfogó csomagot, amely keretrendszert adna a gazdaságpolitikának, valamint kétségesnek tartja, hogy a tavaszihoz hasonló nagy bejelentés lesz az ősszel.

Szerinte az eddigi csepegtetések kis horderejűek a gazdaság egészét tekintve, a gazdasági szereplők aránylag szűk rétegét segítik. Igaz, a költségvetés inkább a vírus elleni védekezés finanszírozására fekteti a hangsúlyt. A szakértő lehetségesnek tartja, hogy a kormány az uniós helyreállítási alap pénzével adna löketet a gazdaságnak, de azt egyelőre nem szavazta meg az Európai Parlament.

A tavaszi gazdaságvédelmi akcióterv felbukkanását vártam az ősszel, elsősorban a bérkiegészítést célzottan, vagy az egyes ágazatok számára, továbbá az állami beruházások felfuttatását – hangsúlyozta Török Zoltán. Az intézkedések keresletösztönzést is tartalmazhatnának.

Ilyen lehetne a rezsicsökkentés, illetve személyi jövedelemadó évek óta levegőben lógó csökkentése.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatja

(Borítókép: alphaspirit, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink