A katonai szuperprodukció, a S.E.R.E.G. forgatása a 250 milliós díszletvárosban folytatódik

Hírek vg.hu
Egy különleges díszletet mutatott be a számos sikerfilmet jegyző Megafilm a héten, ugyanis a sajtó képviselőit meghívták a S.E.R.E.G. című sorozat forgatási napjára Újdörögdre, ahol egy katonai kiképző terepen húztak fel egy komplett iraki városrész a produkció kedvéért. Az akciódús széria forgatása tavaly novemberben kezdődött, és várhatóan a jövő hónapig tart. A hatrészes, TV2-es sorozatról Helmeczy Dorottya osztott meg néhány exkluzív információt.

A VG.hu-nak nyilatkozó filmes szakember kiemelte, hogy A S. E. R. E. G.-ben egy iraki misszióban vesznek részt a rohamlövészek, így eme történetszál kedvéért építették fel egy komplett iraki városrészt

Ez a díszlet azért unikális, mert 360 fokban tud benne dolgozni a kamera, nem kell kipótolni semmit digitális utómunkával. Mivel ez egy közös munka eredménye, a honvédséggel együtt építettük föl, a forgatás után itt hagyjuk az egészet, és egy katonai gyakorló terület lesz, itt amúgy is egy ilyen objektum működik. Egy külföldi produkció már bejelentkezett, hogy használhatná filmes háttérként, ám a honvédség úgy hasznosítja a későbbiekben, ahogy jónak látja

– hangsúlyozta Helmeczy Dorottya. A producer elmondta, hogy a díszlet megtervezéséhez arabisztika szakértőt is bevontak. A hitelesség nagyon fontos, szeretnénk, ha támadhatatlan lenne a sorozat. Attól függetlenül, hogy sok mindent fel lehet kutatni az interneten, voltak olyan dolgok, amiket nem tudtunk. Például Irakban az árus nem zöldség- és gyümölcsárus, hanem afféle mindenes, illetve olyan graffitik és feliratok jelennek, amiket a szakértő tanácsolt. Arab nyelvű szereplők is játszanak a sorozatban, úgyhogy volt támaszunk bőven a hitelességre. Ami érdekesség, hogy a látványtervezőnk sorkatonaként itt volt gyakorlaton, és rögtön beugrott neki, hogy itt ugyanolyan talajszínek vannak, mint Irakban, úgyhogy Irakot itt meg tudja úgy építeni, hogy realisztikus helyszín legyen„ – magyarázta a producer.

Werkfotó a forgatási napról. / Megafilm

Helmeczy Dorottya elárulta, hogy a díszlet költsége 250 millió forint volt.

“Ez rengeteg pénz, de ebben sok minden benne van, és nem a legdrágább díszlet hazai filmes tekintetében. Több mint ötven ember dolgozott rajta, a mi díszletépítészeti munkatársaink, a látványtervezők, helyi vállalkozók, a honvédség. Még hozzá kell azt is tenni, hogy az egész egy fóliasátor alatt volt, amit télen fűteni kellett, hogy tudjuk egyáltalán építeni, tehát nagyon sok járulékos költsége van. Viszont innentől itt marad a honvédségnél, ők használhatják gyakorlati célra, vagy akár oda is adhatják más produkcióknak, ez azt hiszem nagyon hasznos hosszútávon„ – részletezte a szakember. Helmeczy Dorottya hangsúlyozta, hogy egy hárommilliárdos sorozat esetében az sem elhanyagolható tény, hogy nagyon sok embernek ad munkalehetőséget.

Ilyenkor 150-200 főt foglalkoztatunk, és abba még nem számolom bele a statisztákat. Amikor statisztériával bővített napunk van, akkor a teljes stáb ezer fő is lehet. A filmipar épp ezért fontos alappillére a gazdaságnak, mivel munkahelyet teremt, fizetést ad, amit a boltokban elköltenek.

Mi lesz az A S. E. R. E. G. megjelenését követően?

A producer szerint az, hogy hova adják el a sorozatot, akarat kérdése.

Streaming-platformokra el tudnánk adni, de azért tegyük hozzá, hogy egy Netflix – mondjuk ki nyugodtan ebben az interjúban– , hogy pocsékul fizet, a befektetésnem ott térül meg, hanem a felkutatott új piacokon. Ez a sorozat egy időtálló sorozat. Nyugodtan mondhatom, hogy olyan, mint a Top Gun, mert nehézfiúkról szól, érdekes szituációkról, veszélyhelyzetről. Érvényes tegnap, ma és holnap, úgyhogy eladható bármilyen piacon.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Csórics Balázs és a rendező, Dombrovszky Linda / Megafilm/Dombóvári Tamás

Ezek is érdekelhetnek

További híreink