A kártyás vásárlásoknál is érezhető a járvány lecsengése

Hírek Figyelo.hu

Hiába hasz­nál­ták jóval többször a bank­­kártyáikat az ügyfelek a veszély­helyzet elrendelése után, mivel a korlátozások miatt csökkentek az ela­dások, így összességében – a nem pandémiás hónapokhoz képest – kisebb lesz a plasztikos forgalom – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Miközben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idei első negyedéves statisztikái még a bankkártyás vásárlási forgalom dinamikus – tranzakciószámban 8,6, értékben 16,8 százalékos – éves növekedéséről adnak számot, a kiskereskedelem veszélyhelyzet alatti hibernálódása a kártyás vásárlásokban is visszaköszön.

Még akkor is, ha a járvány miatt egyértelműen előtérbe került a bankkártyás fizetés a készpénzzel szemben.

Az OTP Banknál arról számoltak be, hogy a betéti kártyáiknál a tavalyi év azonos időszakához képest kismértékű forgalom- és tranzakciószám-visszaesést tapasztaltak, a CIB pedig azt jelezte, hogy a tranzakciók számának 5 és értékének 15 százalékos márciusi bővülését követően áprilisban a vásárlási darabszám 23, az összérték 13 százalékkal esett vissza.

Érdekesség, hogy a CIB szerint a csökkenés nagyobb arányú a hitelkártyák esetén, ezekkel a moratórium miatt is kevesebbet költenek az ügyfelek.

Az MKB szerint márciusban az előző hónaphoz képest 10, az előző év azonos időszakához képest pedig 20 százalékkal ugrott meg az egy vásárlásra jutó kosárérték, miután a járvány megjelenésével elindult egy felhalmozási folyamat. Áprilisban a tranzakciók darabszáma negyedével, értéke pedig ötödével zuhant, amit a bank a kijárási korlátozás mellett a márciusra előrehozott vásárlásokkal is magyaráz.

(Borítókép: Artem Oleshko, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink