A jüan erősödésére számítanak nagy nemzetközi bankházak

Hírek MTI
A nagy nemzetközi befektetési bankok a jüan árfolyamának további emelkedésére számítanak a dollár várhatóan tartós gyengülése és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás miatt Kínában.

A jüan árfolyama 16 havi csúcsot ért el a héten 6,81 jüanos dollár jegyzésen, teljesen visszanyerve ezzel a koronavírus-válság idején elszenvedett veszteségét. A jüan így mintegy 2 százalékos árfolyamnyereséget halmozott már fel az év eleje óta.

A Goldman Sachs szerint 12 havi távlatban 6,7 jüanig gyengülhet a dollár. A bankház szakértői szerint a jüan árfolyama érzékenyen reagál ugyan az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusra, a létrejött kereskedelmi megállapodás azonban nem fogja érvényét veszíteni, legalábbis az idén még nem.

A HSBC pedig az év végére teszi a 6,7 jüanos dollárárfolyam elérését. A bankház korábbi prognózisa 6,95 jüanos dollárárfolyamot jelzett az év végére.

Hasonlóképpen a jüan árfolyamának az erősödését jelzik a múlt héten módosított prognózisaikban az Union Bancaire Privee, a Westpac és a SEB pénzintézetek is.

Pénzpiaci megfigyelők szerint a kínai jegybank, a People’s Bank of China (PBOC) nem vette igénybe a jüan erősödésének a megakadályozására rendelkezésére álló eszközöket, ami az erősödés hallgatólagos politikai jóváhagyására utal.

A HSBC devizapiaci stratégiai vezetője, Ju Wang szerint a PBOC nem fog fellépni a jüan további erősödésével szemben sem, hiszen Kína erőteljesen törekszik devizája nemzetközi fizetőeszközként a külkereskedelmi kapcsolatokban betöltött rangjának az emelésére. A külföldi beruházások növekedésével járó tőkebeáramlás és az ország fizetési mérlegtöbbletének az emelkedése mind a jüan erősödése mellett szól – mutatott rá.

A jüan egyébként nem csak a dollárral szemben erősödik.

A külkereskedelmi forgalommal súlyozott devizakosárral szemben ugyanis két hét alatt több mint egy százalékkal erősödött a kínai fizetőeszköz árfolyama.

(Borítókép: Tania Kitura, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink