A jövő egyháza a témája a vasárnap kezdődő csíksomlyói Háló tábornak

Hírek
Több mint háromszáz vendéget várnak egy hétre Csíksomlyóra szerte a Kárpát-medencéből és három nyugati országból.

A Háló (Katolikus Közösségek Hálózata) katolikus indíttatású keresztény mozgalom, mely nyitott minden jóakaratú ember felé. A rendszerváltás után alakult Budapesten, azóta a határon túli magyarság több katolikus közössége is csatlakozott a mozgalomhoz. Az Erdélyi Háló, amely az egyhetes tábort szervezi, 2001-ben jött létre.

Sebestyén Ottó, az erdélyi egyesület elnöke a Kossuth Rádió Határok nélkül műsorának elmondta: a Háló az egyház jövőjével és megújulásával is foglalkozó szervezet, elősegíti az egyház szellemi és lelki tőkéjének a gyarapodását, jövőképet keres, hogy érdekessé vonzóvá tegye a mai ember számára.

Nagyon sok barátság, sőt vállalkozás is született az évek során a délvidéki, erdélyi, kárpátaljai, felvidéki egyesületek találkozóin, a folyamatos kapcsolattartás során. Erős közösségek nélkül nem lehet egyházat építeni. Az erdélyiek egyik legerősebb missziója a családok képzése, lelkiség erősítése. A felnőttek megérkeznek kissé tájékozatlanul, a képzés végén pedig igazi kereszténynek érzik magukat.

Ami a Háló-táborokat illeti, Erdély negyedik ízben házigazdája a rendezvénynek, egyszer Homoródfürdő, kétszer Marosfő volt a házigazda, most pedig Csíksomlyó. Idén a Kárpát-medencei résztvevők mellett több magyar vendég érkezik Nagy Britanniából, Franciaországból és Ausztriából.

Az idei Háló tábor programjait az emmausi tanítványok történetére építették. A különböző tevékenységek során arra próbálnak rálátást adni a résztvevőknek, mi az, amiben erősödni kellene az Egyháznak, milyen kérdéseket, és milyen témákat kell feszegetni ahhoz, hogy az Egyház tényleg a megújulás útjára lépjen. Ezért olyan előadókat hívtak meg a táborba, mint Beer Miklós váci püspök, Bereczki Szilvia segítőnővér, Sisak Imola pszichoterapeuta, továbbá a pálos rend képviselői – idézi a magyarkurir.hu Sebestyén Ottó egyesületi elnököt, aki hozzátette: igyekeznek színt vinni a táborba azzal, hogy egy teljes napot a reformációt 500. évfordulójának szentelnek: Pálfi Józsefet várad-réti református lelkészt, a Pártiumi Keresztény Egyetem rektorát hívták meg előadónak; az aznapra betervezett istentiszteletet Sógor Csaba református lelkész tartja; az ebéd utáni kerekasztal-beszélgetéshez Sógor Géza református tiszteletes is csatlakozik.

„A Hálóban többféle egyház él, így alkotunk egy igazi közösséget. Számomra ez jelenti az igazi egyházat” – fejtette ki a protestáns nappal kapcsolatban Szabó Lóránt, a tábor főszervezője. Elmondta, a rendezvénynek családos jellege van, a tábor szerkezetét is ennek megfelelően alakították ki. A résztvevőket gyerek, ifi és felnőtt altáborokra osztották, így mindenki a saját igényeinek megfelelő foglalkozásokban részesül.

Minden egyes napnak megvan a külön tematikája, az előadásokon elhangzottakat kiscsoportos beszélgetéseken mélyíthetik el a résztvevők.

Ezzel együtt különböző műhelymunkák, imalehetőségek, kulturális és szórakoztató programok színesítik a csíksomlyói Háló tábor kínálatát. 

Költségvetése mintegy 12 millió forint, ennek kisebb hányadát a részvételi díjakból, nagyobb részét támogatások révén biztosítják. A szükséges anyagi fedezethez a Nemzeti Együttműködési Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Csíkszereda Város Önkormányzata, Hargita Megye Önkormányzata, illetve az RMDSZ Communitas Alapítványa járult hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink