A Jobbiknak sikerült a kárpátaljai magyarok ügyét felhasználni a kormány kritizálására

Hírek
Szijjártó Péter berendelte a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ukrajna Budapestre akkreditált nagykövetét hétfőre, mert személyesen is tájékoztatni kívánja, hogy "szégyennek és gyalázatnak" tartja az ukrán oktatási törvény módosítását - tájékoztatta Menczer Tamás, a tárca szóvivője vasárnap az MTI-t. Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke és parlamenti képviselője mégis arra kíváncsi, mit tett a magyar diplomácia a kárpátaljai magyar kisebbségért.  

Szávay István kedvéért rögzítsük azt a tényt, hogy a magyar diplomácia, pontosabban Orbán Viktor mennyit is tett a kárpátaljai magyarokért, amikor tavaly októberben az uniós országok állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli tanácskozásán kijelentette: ideje lenne valamit tenni Ukrajnáért, az pedig egy dolog lehet, hogy megadjuk az ukrán állampolgároknak a vízummentes beutazás lehetőségét. Egy év sem kellett ahhoz, hogy a nem éppen a gyors ügyintézésről híres Európai Unió és Ukrajna között létrejöjjön a megállapodás a vízummentességről. Ugye nem kell bővebben kifejteni, mekkora eredmény ez a kárpátaljai magyarok számára.

Ahogy azt sem, hogy idén 20 milliárd forintot kapott a magyar kormánytól gazdaságfejlesztésre a kárpátaljai magyarok által lakott megye. A bejelentéskor Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár kihangsúlyozta, hogy töretlen Magyarország Ukrajnával szembeni szolidaritása, ugyanakkor minden helyzetben kiáll a kárpátaljai magyar kisebbség védelmében és nem fogja engedni az itt élő honfitársak jogainak csorbítását.

Nem történt másképp. A nyelvtörvény szégyenteljes módosítása után Szijjártó Péter utasításba adta, hogy a magyar diplomácia semmilyen nemzetközi szervezetben nem támogathat egyetlen ukrán kezdeményezést sem, és Magyarország nem támogat semmilyen, Ukrajna számára fontos döntést. Még az a hír is eljutott felénk, hogy az ENSZ, az EBESZ és az Európai Unió minden fórumán felveti Magyarország az ukrán törvénymódosítás ügyét, és meggátolja az Ukrajna számára fontos ügyek magvalósítását.

Szávay ennek ellenére hiányolja a nyomásgyakorlást, mert ugye azzal elvileg már a törvény létrejöttét meg lehetett volna akadályozni. Legalábbis szerinte. Nem tudom, hogy a Jobbik képviselője mennyire figyelte mostanság Ukrajnában az eseményeket, de Oroszország igencsak nyomás alatt tartotta szomszédunkat, ők mégse nagyon akartak engedni a nyelvtörvényből. Mert jó, ha tudjuk, hogy ez a törvény elsősorban nem a magyar, hanem az orosz kisebbség ellen született. Igaz, ami igaz, a magyar külügy sokkal félelmetesebb, mint az orosz katonai nyomás, ezt Szijjártó Péter akár fel is foghatja dicséretnek Szávaytól.

A párt képviselője persze azt is szeretné, ha maga Orbán Viktor verné a tamtamot minden nemzetközi fórumon. Kapott is egy erős megjegyzést a kormányfő, miszerint csak akkor harcolt Brüsszellel, amikor arra saját hatalma, a pártállam kiépítése érdekében volt szüksége. Nem látom be, hogy jön ide Brüsszel. Ugyan van ott elég megvitatni való, de ezt most kivételesen nem az ott székelő bürokratáknak köszönhetjük. Inkább annak, hogy Kijevben úgy ítélték meg, sikeres a moszkvai „nyomásgyakorlás”.

Borítókép: MTI/Kovács Attila

Ezek is érdekelhetnek

További híreink