A Jobbik saját párttagságát próbálja manipulálni

Hírek
Szombaton tartotta a 20. kongresszusát a Jobbik, ahol nemzeti ellenállást hirdettek a párt vezetői. Nem sokkal azután, hogy Gyurcsány Ferenc is „ellenállás” névvel hirdetett kormányellenes akciót. Sokan azon töprengenek, hogy véletlen vagy szándékos a névazonosság.

A szombati kongresszuson jól látszott, hogy nincs komoly támogatottsága a Jobbiknak, hiszen alacsony volt a részvételi arány – mondta el Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa. Mint fogalmazott, a kongresszuson nem hangzott el semmilyen bejelentés, amely azt mutatná, hogy a párt levonta az áprilisi választásokon szenvedett vereség tapasztalatait.

Úgy véli, továbbra is a balratolódás mutatkozik meg a pártban. Az, hogy jelenleg a Demokratikus Koalíció szlogenjeit használja a Jobbik, azt mutatja, már nem a néppárti jellegét akarja magára ölteni a párt, hanem egy nagyon szűk, főként balliberális szavazótáborra hajt – magyarázta a szakértő az M1 esti műsorában.

Komoly törésvonalak

Szerinte a Jobbikban komoly törésvonalak vannak, ezt mutatja a közelmúltban végbemenő pártszakadás is. A Mi Hazánk Mozgalom pártjához nagyon sok, korábbi népszerű és ismert jobbikos politikus is csatlakozott, ezért a Jobbik egyfajta reagálási kényszerbe sodródott – mondta el. Hozzátette, a radikális fordulat és az erőteljes szóhasználatok mind azt mutatják, hogy a „megrepedezett” jobbikos párttagság arra törekszik, hogy a tábor ne bomoljon tovább.

A szakértő említette a Z. Kárpát Dánielről kiszivárgott hangfelvételt, amelyben lényegében elismerik, hogy valóban pártszakadás ment végbe a pártban. Deák Dániel szerint a Jobbik saját párttagságát próbálja manipulálni és átverni azzal, hogy minden rendben van a pártban, pedig a hangfelvétel is egyértelmű bizonyíték, hogy igenis tisztában vannak a jelenlegi problémákkal – hívta fel a figyelmet.

A Jobbik vesztette a legtöbb szavazót

Az áprilisi választások óta a Jobbik vesztette a legtöbb szavazót, több százezer szimpatizáns pártolt el tőlük. Ha vasárnap kerülne sor egy választásra, nagyjából 15 százalékot érne el a párt – jegyezte meg Deák Dániel. Úgy véli, a párt támogatottságának csökkenésében sok szerepet játszik a Mi Hazánk Mozgalom, illetve, hogy a Jobbik identitása teljes mértékben megkopott.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Mint mondta, a Mi Hazánk Mozgalomnak egy világos elképzelése van arról, hogy mit tennének az Európai Uniós tagsággal, szerintük ugyanis Magyarországnak ki kellene lépnie az Európai Unióból. Ezzel szemben helyezkedik el a Jobbik, akiknek jelenleg nincs világos mondanivalójuk, és nem tudják megmagyarázni, milyen álláspontot képviselnek.

Előnyben a Mi Hazánk Mozgalom?

Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban elmondta, a Jobbiknak egy olyan fő üzenetre lenne szüksége, amellyel ki tudnak tűnni a többi ellenzéki párt közül. Szerinte kérdéses, hogy lesz-e ilyen, hiszen a Jobbik legutóbbi kongresszusán is egy másik párt, a Demokratikus Koalíció szlogenjét másolta le. A Mi Hazánk Mozgalom ezért is részesül előnyben, mert világosan megfogalmazzák célkitűzéseiket – jegyezte meg Deák Dániel.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink